Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Складират тонове отпадъци край Стара Загора. Софийска фирма ще ги преработва в строителни материали /снимки/

Тонове отпадъци са складирани на площадка край старозагорския квартал „Зора“. За това сигнализираха слушатели на Радио Стара Загора.  Хората са обезпокоени от количеството на балите и тяхното предназначение.

Екип на Радио Стара Загора установи, че площадката се намира в землището на с. Калитиново, южно от жп линията и на около километър от последните жилищни сгради на кв. „Зора“. От снимките, с които разполагаме се вижда, че на терена има струпани стотици бали с отпадъци.

Кметът на село Калитиново Иван Костадинов потвърди, че в кметството има уведомление и разрешение от РИОСВ – Стара Загора за изграждането на площадката, която се намира в частен терен. От уведомлението ставало ясно, че там ще бъде изграден бетонов център, който ще преработва по нова технология пластмаса и строителни отпадъци в олекотен тип бетони.  

От РИОСВ - Стара Загора заявиха, че през декември също по сигнал на граждани е извършена проверка на въпросната площадка и не са открити нарушения . В съобщението на екоинспекцията, отразено и на сайта на институцията в раздел „новини“,  се уточнява,  че „става дума за регламентирана площадка, стопанисвана от фирма „АТЗ Проджект” ЕООД, притежаваща регистрационен документ за извършване на дейности по съхраняване на отпадъци, издаден от РИОСВ – Стара Загора. 

При обход на площадката и при проверка на представените документи се констатира, че на площадката се съхраняват разрешени съгласно регистрационния документ отпадъци от пластмаса и каучук в бали, опаковани с метална тел; полиетиленови бали и в биг-бег чували с произход България и Италия. Няма констатирани нарушения на екологичното законодателство.“ 

Регистрационният документ за извършване на дейност, издаден на фирмата от регионалната екоинспекция, също е оповестен на сайта на РИОСВ – Стара Загора и е с номер  № 13-РД-445-00 от 18.06.2018. От  документа става ясно, че фирмата е със седалище гр. София.  Разрешението е за извършване на дейности по третиране на отпадъци на площадка с местонахождение: землището на с. Калитиново, общ. Стара Загора в имот с идентификатор 35420.12.31, с площ  12 000 кв. м.  В разрешението е посочено също видът на отпадъците – пластмаса и каучук, дейността, която може да се извършва с код  R13, а именно  съхраняване на отпадъци до извършването на някоя от дейностите с кодове R 1- R 12, с изключение на временното  съхраняване на отпадъците на площадката на образуване до събирането им. Посочено е и количеството – 24 000 т/г.

Няколко месеца по-късно РИОСВ – Стара Загора издава разрешение на фирмата да съхранява на площадката и други видове неопасни отпадъци освен първоначално посочените пластмаса  и каучук като общото количество на складираните отпадъци се запазва на 24 000 т/г. Решението е с дата 29.10.2018 год.

Под разрешението за дейност и допълнението към него стои името на бившата  директорка на РИОСВ – Стара Загора д-р Петя Папазова, която освободи поста през ноември 2019 година. 

В сайта на РИОСВ – Стара Загора не се открива да е  извършена оценка за опазване на околната среда за инвестиционното предложение на  „АТЗ Проджект“.

Потърсихме и управителя на фирмата г-н Светлан Убчев. Имахме уверение от него, че ще участва в сутрешното предаване „Репортер“, за да обясни какви са намеренията на фирмата и имат ли основания притесненията на старозагорци. Рано тази сутрин обаче той ни уведоми, че няма да може да присъства поради неотложни  ангажименти и обеща да даде интервю през следващата седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия