Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран заплаши да се оттегли от Договора за неразпространение на ядреното оръжие

Мохамад Джавад Зариф, външен министър на Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф предупреди в понеделник, че страната му ще се оттегли от Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), ако европейските страни, подписали Съвместния цялостен план за действие (JCPoA), изпратят въпроса за иранската ядрена сделка до Съвета за сигурност на ООН.

"Ако европейците продължат с неправилното си поведение или изпратят иранското досие до Съвета за сигурност на ООН, ние ще се оттеглим от Договора за неразпространение на ядреното оръжие", заяви Зариф.

През миналата седмица Германия, Обединеното кралство и Франция задействаха механизма за решаване на спорове, след като Техеран заяви, че ще спре да се придържа към повечето части от споразумението, датиращо от 2015 година. След това решение на трите страни членки от ЕС, подписали ядреното споразумение, Иран обвини съюза, че е започнал тази процедура по сделката JCPOA само за да избегне налагане на тарифи от САЩ.

Говорителят на външното министерство на страната Абас Мусави пък заяви по-рано през деня, че Иран остава страна в Съвместния цялостен план за действие (JCPoA), по-известен като иранско ядрено споразумение.

Той добави, че Европейският съюз няма законова причина да стартира механизма за решаване на спорове по отношение на ядрената сделка и обвини европейските страни, участващите в споразумението, че не зачитат тяхната част от сделката. Според него твърденията на ЕС са неоснователни и отново отбеляза, че прибягването на ЕС до механизма за решаване на спорове няма правна стойност.

През уикенда председателят на иранския парламент Али Лариджани заплаши, че Техеран може "сериозно да преразгледа" сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ако Европейският съюз предприеме "несправедлив" подход към механизма за решаване на спорове, който е важна част от иранската ядрена сделка.

"Ние даваме ясно да се разбере, че ако по някаква причина Европа използва "несправедливо" член 37 от ядреното споразумение, касаещ решаването на спорове, тогава Иран ще вземе сериозно решение по отношение на сътрудничеството с агенцията", заяви той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна