Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва към едноседмичен връх след проблеми с добивите в Либия

Петролът поскъпна в понеделник към най-високи нива от повече от седмица насам, след като две големи производствени петролни бази в Либия започнаха да спират оперативната си дейност на фона на военна блокада, прекъсвайки по този начин доставките на един от членовете на ОПЕК.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март нарастват с 1% към 65,50 долара за барел, като в началото на днешната търговия поскъпнаха за кратко до 66,00 долара за барел, достигайки най-високо ниво от 9-и януари насам.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари също нарастват с около процент към 59,10 долара за барел, след като по-рано през деня достигнаха най-високо ниво от 10-и януари от 59,70 долара за барел.

На фона на последното развитие на дългогодишния конфликт в Либия, където две съпернически фракции претендират повече от пет години за правото да управляват страната, Националната петролна корпорация (NOC) заяви в неделя, че две големи петролни находища в югозападната част на страна са започнали да спират производството, след като сили, лоялни на Либийската национална армия, са затворили важни петролопроводи, блокирайки по този начин износа.

"Това просто продължава да подчертава, че независимо, че световният петролен пазар очевидно се намира в излишък и разполага с големи запаси, е факт, че пазарът все още зависи от състоянието в редица ключови региони, които само подчертават наличието на геополитически риск", коментира пред Ройтерс стоков анализатор от National Australia Bank в Мелбърн.

Петролът поевтиня през последните две седмици, въпреки че рязкото покачване на напрежението между САЩ и Иран в началото на годината предизвика първоначален ценови ръст, но след като и двете държави предприеха стъпки за отслабване на конфликта между тях, последва успокояване на петролните пазари и понижаване на петролните фючърси.

Според говорител на Националната петролна корпорация обаче, ако петролният износ на Либия бъде спрян за малко по-продължителен период, наличните резервоари за съхранение на суров петрол ще се напълнят в рамките на дни, което ще доведе до намаляване на производството до едва 72 000 барела на ден от наскоро добиваните ежедневно в страна около 1,2, млн. барела.

Нийл Уилсън, главен пазарен анализатор за Markets.com също отбеляза, че "производството на 1,2 милиона барела петрол на ден е напълно осакатено, след като сили, лоялни към Халифа Хафтар, затвориха важен петролопровод". Според него това предполага намаляване на производството с около 800 хил. барела дневно, но може би и с повече.

Междувременно стачкуващи охранители принудиха спирането на работата на петролно находище в Ирак. "Това прекъсване идва на фона на нарастващи опасения, че общите вълнения в Ирак - вторият по големи производител в ОПЕК - могат да се засилят и да предизвикат още по-голямо прекъсване на доставките", отбеляза Стивън Инес, главен стратег за азиатските пазари на компанията AxiTrader.

И двамата анализатори обаче отбелязват, че всеки незапълнен добивен капацитет вероятно ще бъде поет от други членове на Организацията на страните износителки на петрол.

Редица чуждестранни лидери се договориха на среща на върха в Берлин в неделя да се опитат да възстановят разклатеното примирие в Либия. Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред репортери, че на срещата на върха в Берлин, на която присъстваха и главните противници от либийските фракции, е било постигнато съгласие за запазване на въоръженото ембарго за страната и че предварителното примирие в Триполи през последната седмица трябва да бъде превърнато в постоянно прекратяване на огъня, за да се позволи осъществяването на по-нататъшен преговорен политически процес.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!