Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малайзия върна на Великобритания 42 контейнера с отпадъци

Министърът на околната среда на Малайзия Ео Би Ин показва пластмасови отпадъци, които ще бъдат върнати в страни, от които са внесени.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малайзия върна обратно на Великобритания 42 контейнера със синтетични отпадъци. В страната се вземат строги мерки срещу нелегалния внос на отпадъци и рециклирането им в незаконни предприятия, съобщи Скай нюз.

Малайзия е върнала обратно 150 контейнера със синтетични отпадъци за последните три месеца на 13 държави, като 42 от тях са на Великобритания.

Министърът на околната среда на Малайзия Ео Би Ин предупреди онези, които искат да превърнат страната в „сметище на света“, да се простят с мечтите си. Тя съобщи, че още 110 контейнера ще бъдат върнати до средата на тази година.

Министър Ео Би Ин и допълни, че връщането на близо 4000 тона отпадъци става след наложените строги мерки в ключови пристанища на Малайзия за блокиране на нелегалния внос, както и затварянето на повече от 200 незаконни предприятия за рециклиране. Тя изтъкна, че правителството на Малайзия не е платило нищо на връщането на отпадъците.

Освен на Великобритания, контейнери са върнати и на Франция, САЩ, Канада, Испания, Хонконг, Япония, Сингапур, Португалия, Китай, Бангладеш, Шри Ланка и Литва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна