Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е готов да действа сам относно цифровия данък, ако няма споразумение в ОИСР

Европейският комисар за вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон заяви в понеделник, че ако дискусиите на ниво ОИСР за данъчно облагане на цифрови компании като Amazon или Google не дадат резултат, Европейският съюз ще предприеме самостоятелно действие.

"Не знам за съществуването на някакъв незадължителен доброволен данък ... За големите цифрови играчи това очевидно не е вариант", посочи Бретон на пресконференция, предаде Ройтерс. "Ако не може да бъде постигнато решение в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), ние ще се заемем с проблема на ниво Европейска комисия", посочи той.

Тиери Бретон добави, че европейските държави, които не успяха да се споразумеят по-рано относно т.нар. "цифров данък", сега вече са на една и съща вълна.

Повод за неговите коментари е предложение на европейските власти в Брюксел от преди време да се сключи споразумение за глобален цифров данък, за да се гарантира, че технологични гиганти като Facebook, Amazon и Google ще плащат подходящ данъчен дял в рамките на дадена отделна държава, където са осъществили техните приходи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна