Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За „живите комини“ на Ковачевица с Мария Коцева (Мума) и Димитър Николов

Кадър от филма „Живи комини“
Снимка: siff.bg

От скоро по кината можем да се насладим на новия филм на Радослав Спасов – „Живи комини“. Филмът разказва за един интелектуалец (в ролята е Ивайло Христов), който се заселва в китната Ковачевица. След смъртта си той оставя сценарий за собственото си погребение, както и видеозаписи, с които го режисира. Във филма постепенно се разкриват съдбите на малкото останали обитатели в селото. Постепенно ставаме съпричастни с човешката мъка, самота, но и с човешката топлина, а може би и любов.

„Живи комини“ бързо спечелва сърцата на хората. През 2018 г. на фестивала „Златна роза“ спечелва наградата за най-добър актьор в поддържаща роля (Димитър Коцев - Шошо), най-добра актриса в поддържаща роля (Ангелина Славова) и диплом от журито за оригинална музика. А от скоро го гледаме и по кината, но не в „моловите“, както се изразява режисьорът Радослав Спасов. Целта е да се стигне до сърцата на хората.


Освен актьори от ранга на Ивайло Христов и Валентин Ганев, в „Живи комини“ виждаме също така млади и много талантливи актьори. Точно такива са Мария Коцева - Мума и Димитър Николов. Мума Коцева е студентка по педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“, но споделя, че ѝ се снима още. На въпроса: „Сега накъде?“ отговаря, че животът си знае накъде.

Димитър Николов все повече се появява на театралната сцена, както и на малкия екран. През изминалата година го гледахме в „Доза щастие“, „Далеч от брега“, „Засукан свят“, както и в други телевизионни проекти. А пък в театъра можем да го гледаме в „Братя Карамазови“ (НТ „Иван Вазов“), „Наблюдателите“ (НТ „Иван Вазов“), „Стъклената менажерия“ (ТР „Сфумато“) и др. Споделя, че продължава с нови театрални проекти, за които съвсем скоро ще чуем.

С Мума Коцева и Димитър Николов си говорим за тишината и спокойствието в селото, за сценариите на живота и още други любопитни неща. Актрисата Ангелина Славова казва, че докато има живи комини, има любов. Чуйте как ще довършат тази фраза Мума Коцева и Димитър Николов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна