Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фенове на Левски искат среща с Борисов заради промените в Закона за хазарта

Собственикът на клуба Васил Божков казал, че може да спре финансирането му, ако промените бъдат приети

| обновено на 20.01.20 в 14:56
Снимка: БТА

Финансирането на футболен клуб Левски може да бъде прекратено, ако бъдат приети промените в Закона за хазарта. Това е съобщил собственикът му Васил Божков на среща с феновете снощи, потвърди пред БНР председателят на Националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян.

В края на миналата седмица депутатът от НФСБ Валери Симеонов внесе текстове, според които единствено държавата може да организира лотарийни игри. По този начин ще бъде ударен бизнесът на „Националната лотария“, чийто мажоритарен акционер е именно Божков. Чрез нея той финансира и дейността на футболния клуб.

В ефира на „Хоризонт“ председателят на Националния клуб на привържениците на Футболен клуб „Левски“ Степан Хиндлиян съобщи, че феновете на синия отбор са поискали среща с премиера Бойко Борисов.

Целта на срещата е премиерът „да даде информация пред левскарската общност, ако това нещо се случи, какви са плановете на държавата относно футболен клуб Левски. Защото в последните години акциите на Левски се прехвърлят от собственик на собственик. Собствениците се назначават. Те изглеждат спуснати отгоре. Левски е вкаран в икономически и политически интереси. И това си личи и в момента“, каза Степан Хиндлиян.

Според икономиста от Експертния клуб за икономика и политика Георги Вулджев, промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов и подкрепяни от правителството, нямат икономическа логика.

„Всичко това е просто един прикрит опит наистина да се изземе бизнесът на Васил Божков. И г-н Валери Симеонов просто играе ролята на нечий инструмент за тази цел. 

Вчера феновете на "сините" се срещнаха със собственика на клуба Васил Божков, а днес той излезе с официална позиция, че при евентуалното приемане на законопроекта "поетите и изпълнявани до момента ангажименти за оздравяване и развитие на клуба ще станат неизпълними".

"След вчерашната среща със собствениците и ръководството на ПФК „Левски“ АД, „Националният клуб на привържениците на Левски“ взе решение да изпрати писмо, с искане за среща с министър-председателя на Република България. В последните няколко дни в медийното пространство бяха изнесени редица публикации, че Левски е изправен пред сериозната заплаха от финансов колапс и фалит вследствие на внесени в Народното събрание законодателни инициативи, които касаят генерална промяна в регулационния режим, уреждащ дейността на дружествата, чийто предмет на дейност е свързан с организирането и провеждането на хазартни игри. Тези опасения бяха потвърдени и на среща между собствениците и ръководството на ПФК „Левски“ АД и на привържениците", се казва в официалната позиция на НКП.

"Дебело подчертаваме, че ние не проявяваме загриженост за ничии частни икономически, финансови или политически интереси, както и че не желаем любовта ни към “Левски” да бъде използвана в политически или икономически сделки и противопоставяния. От друга страна обаче, не можем да не бъдем сериозно притеснени, когато от редица места се чуват мнения и прогнози, че бъдещите промени, касаещи дейността на някои от основните субекти, осигуряващи финансирането на нашия Клуб ще предизвикат неговата фактическа „смърт“ и той ще бъде закрит и ликвидиран", пише още в съобщението.

Законопроектът, внесен от Валери Симеонов и още 6 депутати в Парламента, предвижда всички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор".

Това означава, че лицензите на Национална лотария и Лотария България ще бъдат отнети, като такъв за лотарийни билети ще има единствено Българският спортен тотализатор (в България лиценз за лотария имат три фирми - Българският спортен тотализатор, който е държавен, както и две фирми на Васил Божков). Както е известно, премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на спорта Красен Кралев подкрепиха исканията на Симеонов. Националната лотария е генерален спонсор на Левски от една година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!