Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сряда стават ясни имената на новите заместник главни прокурори

Главният прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

В сряда, на първото за годината заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, ще станат ясни имената на новите заместник главни прокурори. 

Обвинител номер едно Иван Гешев е заложил на три дами, едната от които в момента е член на Съвета.

Кои са предложенията.

Красимира Филипова, бивш заместник правосъден министър в кабинета "Борисов 2", доскоро зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура, а в момента редови прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Като предлага заместник главният прокурор в екипа на Сотир Цацаров - Ася Петрова, да бъде освободена, Гешев иска позицията ѝ да бъде заета от Десислава Пиронева - в момента прокурор в Софийската градска прокуратура. Но тя е и одобрена за български представител на новата европейска прокуратура.

Пламена Цветанова е третото предложение на новия главен прокурор. Тя е член на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота и след избора ѝ за заместник главен прокурор депутатите ще трябва да изберат нов съдебен кадровик .Цветанова беше предложение на ДПС.

Гешев има още двама заместници - Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба и има самостоятелен мандат, и Мария Шишкова, която в края на миналата година поиска да бъде освободена от поста от началото на тази година, но по молба на Гешев напускането ѝ беше отложено за 6 март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени