Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролната блокада на Хафтар може да доведе до катастрофа, предупреди премиерът на Либия

Файез ал Сарадж, международно признат премиер на Либия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международно признатият премиер на Либия Файез ас Сарадж предупреди в понеделник, че блокадата на нефтените пристанища и на петролните находища от Либийската национална армия може да доведе до "катастрофална ситуация", освен ако не бъде прекратена в скоро време.

Файез ас Сарадж призова чуждите сили да окажат натиск върху лидера на Либийската национална армия Халифа Хафтар да отвори отново петролните пристанища, за да бъдат избегнати по-нататъшни прекъсвания на доставките.

В събота Национална петролна корпорация на Либия обяви извънредна ситуация, след като въоръжените сили на Халифа Хафтар блокираха износа на петрол от пристанищата Брега, Рас Лануф, Харига, Зуейтина и Сидра и отбеляза, че в резултат на това очаква загубите при добивите на петрол в страната да достигнат до 800 000 барела на ден. Базираната в Триполи национална петролна компания посочи, че износът по вече сключени договори засега ще се осъществява от резерви на терминалите - до 72 000 барела дневно при средно производство през последните месеци милион и 200 хиляди барела на ден.

Голяма част от петролното богатство на Либия се намира в източната част на страната, която е контролираната от армията на Хафтар, като по принцип приходите пък се контролират от  базираната в Триполи държавна петролна компания, която продължава да твърди, че обслужва цялата страна извън фракционните конфликти.

Паралелната администрация на Халифа Хафтар се стреми от доста време да изнася нефт, заобикаляйки Националната петролна корпорация, но според дипломати тези опитите са осуетени от наложената от ООН забрана.

От своя страна Националната петролна корпорация изпраща приходите от петрол и природна газ, които са икономическия спасителен пояс за Либия, до централната банка, базирана в Триполи, която пък работи главно с правителството на Файез ал Сарадж, макар че тя също така финансира някои публични заплати, горива и други услуги в контролирания от Хафтар изток.

Файез ас Сарадж обаче е категоричен, че приходите от петрола няма да се делят между Триполи и Бенгази, където е базиран Халифа Хафтар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна