Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асланов: Вотът на недоверие няма да се увенчае с краен успех

Юрий Асланов
Снимка: БГНЕС

„Вотът на недоверие няма да се увенчае с краен успех - да бутне правителството или нещо подобно“, каза пред БНР социологът и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов.

„В досегашната практика на такива вотове нито едно правителство не е паднало в резултат на вот на недоверие. Няма да се случи и сега. Дори и партиите, самоопределящи се като опозиционни, които като че ли даваха някакви знаци и сигнали, че може би ще подкрепят БСП, на думи може би го правят, но де факто няма да го направят“, каза той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

„Има парламентарни хватки и тарикатщини, на които сме се нагледали през годините. Това не е толкова важно… Инструментът, наречен „вот на недоверие“ затова е измислен – да предостави инициативата на опозицията... Много важно беше тази тема да се свърже с гражданската енергия, с гражданските инициативи“, добави Асланов.

Той коментира внесеното днес от БСП в парламента искане за вот на недоверие на правителството заради провал в политиката на околната среда и водите. Мотивите не са подкрепени от депутати от други парламентарни групи, въпреки че в хода на консултациите БСП получиха подкрепата на ДПС, а „Воля“ заяви, че ще мисли до сряда дали ще подкрепи вота.

Темата за екологията - за първи път във фокуса

„Третото правителство на Борисов, доколкото ГЕРБ много продължително е на власт, може да се каже, че носи по-голяма част от вината за това, че през последните десетина и повече години не бяха взети никакви мерки за облекчаване на тежестите и пораженията върху околната среда в България. Продължи се една линия на управление и на политическо поведение, зададена от началото на прехода… На гърба на нещастието на перничани можем все пак да кажем, че има нещо хубаво в тази криза - че темата за екологията, за първи път, застава във фокуса на общественото мнение с такава острота, по толкова радикален начин“, каза социологът.

Пропусна ли БСП удобния момент да поиска вота

„Няма подходящ момент, който да бъде наречен „добре избран“ за тази тема, защото това е тема, по която управленската практика, политиката, идеите, решенията, закъсняха с години и сега трябва да се изготви наистина някакъв стратегически план за действие, защото всичко това вещае лоши години занапред. Колкото до вота на недоверие, това не е стратегическо решение, това е тактически похват. Това е тактика на опозицията и не може да се вменява на опозицията отговорност за това, че тя трябва да предлага решенията. Все пак експертният потенциал е на разположение на правителството, ресурсите са в ръцете на правителството“, посочи Асланов. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна