Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енциклопедия на писателите на 20 век

Колко имена на големи съвременни писатели знаете? Дилан Томас, Кърт Вонегът, Хорхе Луис Борхес, Салман Рушди, Томас Ман, Ърнест Хемингуей, Джеймс Джойс, Маргарет Атууд, Гюнтер Грас, Тони Морисън, Владимир Набоков, Вирджиния Улф, Стефан Цвайг… Не е трудно да се сетим бързо за имената на много повече от 52 съвременни писатели. Но дали тези писатели, към които имаме пристрастия, влизат в точно в този списък на „големите съвременни автори“?

Тази енциклопедия – „Великите съвременни писатели от А до Z“, съдържа 52-ма изявени представители на литературата на 20 век. А информацията за всеки един от тях е кратка, но изчерпателна. Придружена от множество снимки и цитати, както и с портрет, дело на популярния художник и плакатист Анди Туи.
Информацията тук наистина е синтезирана – и веднага давам пример как започва разказът за Кърт Вонегът.
„През февруари 1945 г., на 22 години, Кърт Вонегът, американски военно-пленник в Дрезден, Германия, става свидетел на бомбардировката на града, унищожила поне 25 хиляди души. По-късно съобщава, че когато започва всичко, той се намирал в подземна камера за месо, където се произвеждат витамини и хранителни добавки. Когато излиза на повърхността смъртта е навсякъде. Отнема му двадесет години и няколко неуспешни опита да опише подробно своите преживявания, но когато най-сетне успява, резултатът е най-известният му роман – „Кланица 5“.

Салман Рушди пък е представен в това издание с един красноречив цитат: „Работата на поета е да назовава неназовимото, да посочва измамата, да заема страна, да начева спорове, да оформя света и да не му позволява да заспива.“

Впрочем освен във „Великите съвременни писатели от А до Z“, можем да открием с илюстрациите на художника Анри Туи и в сборниците „Великите филмови режисьори от A до Z“ и „Великите художници модернисти“, които също са издадени на български език.