Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на "Гугъл" смята, че изкуственият интелект се нуждае от регулация

Сундар Пичай, изпълнителен директор на Google и на Alphabet
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителният директор на "Гугъл" (Google IIc) и на компанията-майка Alphabet Inc. Сундар Пичай заяви в понеделник, че "няма съмнение", че изкуственият интелект (AI) "трябва да бъде регулиран".

Той назова "Deepfakes" и технологиите за лицево разпознаване като най-важните проблеми, свързани с изкуствения интелект. "Deepfakes" представляват видео или аудиоклипове, които са манипулирани с помощта на изкуствен интелект и които потенциално биха могли да бъдат създадени от всеки индивид, заявявайки каквото и да било при всякакви условия.

Всички страни, участващи в AI, трябва да се уверят, че "технологията е използвана за добро и e достъпна за всички", заяви Пичай на конференцията, проведена в Брюксел преди очакваното през следващия месец разкриване на плановете на Европейската комисия за регулиране на изкуствения интелект.

Пичай отбеляза, че Google е пуснал отворен набор от данни, за да помогне на изследователската общност да изгради по-добри инструменти за откриване на подобни deepfakes.

Най-популярната интернет търсачка в света заяви през миналия месец, че нейната облачна услуга - Google Cloud не предлага интерфейси за приложно програмиране за лицево разпознаване  с общо предназначение, докато не се установява политически и технически предпазни мерки.

ЕК предприема по-строга линия в областта на изкуствения интелект, отколкото Съединените щати, опитвайки се да засилили съществуващите регулации относно неприкосновеността на личния живот и правата на личните данни, според документ от 18 страници, видян от агенция Ройтерс. Част от предложението на Европейската комисия включва мораториум до пет години върху използването на технология за разпознаване на лица в обществени зони, за да се даде време на ЕС да изработи как да се предотвратяват злоупотреби, посочва документът.Сундар Пичай похвали Общият регламент на ЕС за защита на данните (GDPR) като добра отправна точка за регулиране и на изкуствения интелект.

Той също така отбеляза, че бъдещите търговски споразумения трябва да включват и технологии, тъй като Пичай смята, че Китай ще се превърне в основен разработчик на изкуствен интелект.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна