Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гардиън": Новият лидер на "Ислямска държава" всъщност е един от основателите ѝ

Амир Мохамед Абдул Рахман ал Маули ал Салби
Снимка: Туитър

Новият лидер на "Ислямска държава" е един от основателите на джихадистката групировка и се казва Амир Мохамед Абдул Рахман ал Маули ал Салби. Това твърди британският "Гардиън", като се позовава на източници в две западни разузнавателни агенции.

Според разследване на вестника Ал Салби е бил обявен за халиф на ислямистката организация часове след елиминирането на Абу Бакр ал Багдади през октомври. Групировката обяви за нов лидер Абу Ибрахим ал Курайши - непознато досега име разузнавателните служби смятат за псевдоним.

Ал Салби, познат и като Хаджи Абдула, е ветеран и един от най-влиятелните идеолози на "Ислямска държава", като според "Гардиън" стои зад геноцида над иракските язиди и други мащабни действия на джихадистите. Роден е в град Тал Афар, в семейство на иракски тюркмени, и един от малкото хора на лидерски позиции в Даеш, който не е арабин. Запознава се с Ал Багдади в американски затвор още през 2004.

Според вестника през последните месеци Салби е опитвал да консолидира властта си в групировката, която изгуби своите територии, но продължава да извършва нападения в Ирак и Сирия. Още преди смъртта на Багдади при американски удар в сирийската провинция Идлиб Съединените щати са обявили награда от 5 милиона долара за главата на Ал Салби, допълва изданието.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!