Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за горивата влизат за второ четене в комисията за борба със сивата икономика

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика ще обсъди на второ четене промени в Закона за горивата. 

Преди седмица депутатите гласуваха тежки санкции за незаконна търговия с гориво и намаляване на финансовите прагове за банкови гаранции и регистрация на фирмите. 

Бензиностанциите и складовете за горива ще бъдат запечатвани, ако продават контрабандно гориво, а цистерните, които го превозват, ще бъдат спирани от движение. Промените в текстовете облекчават финансовите изисквания за регистрация и банковите гаранции, като ги поставят в зависимост от оборотите на фирмите, за да не се нарушават конкурентните принципи на пазара. Земеделските производители излизат от обхвата на закона, но:

"Ако някой земеделски производител реши да се занимава с търговия, той задължително ще трябва да се регистрира. Ако не, ще носи всичките санкции на закона", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Между двете четения от Петролната и газова асоциация ще настояват за промени, които обясни с пример Живодар Терзиев:

"Какво се случва за обекти, които пълнят бутилка през колонка, регистрирани. И няма да ги затворим за две години? Законът за изменение и допълнение трябва да реши възникнали проблеми, а не да създава нови".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени