Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Тръмп декларираха временно примирие в спора за цифровия данък

Еманюел Макрон и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви в понеделник вечерта, че е имал "голяма дискусия" с президента на САЩ Доналд Тръмп относно планирания от Париж цифровия данък, добавяйки, че двете страни ще работят заедно, за да избегнат повишаване на тарифите. "Ще работим заедно по добро споразумение, за да избегнем ескалация на тарифите", написа Макрон в Туитър след края на срещата.

Макрон и Тръмп се споразумяха в кулоарите на започващия Световен икономически форум в Давос да се откажат от потенциална тарифна война до края на 2020 година,  както и да продължат през този период преговорите в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) относно цифровия данък, заяви за Ройтерс френски дипломатически източник.

"Те се съгласиха да дадат шанс за преговори до края на годината. През този период няма да има двустранни наказателни митнически тарифи", посочи същият източник.

Белият дом също направи изявление след срещата на двамата лидери, отбелязвайки, че Тръмп и Макрон са се съгласили, че е важно да приключат успешно преговорите за данъка върху цифровите услуги.

През юли 2019 година властите в Париж взеха решение за въвеждане на данък от 3% върху приходите от цифрови услуги, спечелени във Франция от технологични компании с годишни приходи от над 25 милиона евро в страната и с приходи над 750 млн. евро в световен план. Службата на търговския представител на САЩ обаче заключи преди време, че този цифров данък "дискриминира американските технологични компании" като Apple, Facebook и Google и предложи на управляващите във Вашингтон да наложат мита от 100% върху вноса на френски стоки на стойност 2,4 милиарда долара в отговор на хода на Париж.

Междувременно властите в Париж посочиха многократно, че всяко едно международно споразумение за цифрово данъчно облагане, постигнато в рамките на ОИСР, ще измести незабавно този нов френски данък.

По-рано в понеделник френският министър на икономиката Бруно Льо Мер заяви, че се надява конфликтът със САЩ да бъде разрешен преди края на седмицата. "Готови сме да предприемем стъпки по отношение на Съединените щати и вече предложихме определен брой мерки. Надяваме се до сряда да постигнем резолюция", заяви Льо Мер пред телевизия LCI, добавяйки, че двете страни ще проведат допълнителни разговори по въпроса по време на Световния икономически форум в Давос.

Днес обаче френският министър на финансите посочи, че преговорите със САЩ за данъчното облагане на цифровите компании "остават трудни", въпреки обещанието на двете страни да избегнат търговската война поне до края на тази година.

Според Бруно Льо Мер договореното в понеделник примирие между президентите Еманюел Макрон и Доналд Тръмп, е "много положителна отправна точка", но сега двете страни трябва да постигнат компромис как да облагат цифрови дейности на глобално ниво.

Той посочи, че остава целта да се наложи минимална данъчна ставка за компании, които в момента не плащат такси.

През миналата седмица пък Париж отхвърли предложението на Вашингтон за промяна на международните правила, което да направи незадължително облагането на технологичните компании с цифров данък.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени