Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени със стъпка към универсално лечение на рак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новооткрит елемент от нашата имунна система може да бъде „натоварен“ да се противопостави на всички видове рак, твърдят учени, цитирани от Би Би Си.

Екип от Университет в Кардиф е разкрил метод, който ликвидира рак на простатата, на гърдите, на белите дробове и други видове в лабораторни условия.

Разкритията, публикувани в сп. „Nature Immunology“, все още не са тествани при пациенти, но според изследователите имат „огромен потенциал“.

Експертите заявяват, че работата им все още е на първоначален етап, но е много вълнуваща.

Какво е откритието им?

Нашата имунна система представлява естествената защита на тялото срещу инфекции, но атакува и злокачествени клетки.

Учените са търсели неконвенционални и по-рано неизвестни начини, по които имунната система естествено да атакува тумори.

Те открили Т-клетка в човешката кръв. Това е имунна клетка, която може да „сканира“ тялото за заплахи, които трябва да бъдат елиминирани.

Разликата е, че тази може да атакува различни видове рак.

„Тук има шанс за лечение на всеки пациент. По-рано никой не вярваше, че това е възможно“, заяви пред Би Би Си проф. Андрю Сюъл.

„А това разкрива перспективата за универсално лечение на рак, един тип Т-клетка, която може да унищожи много различни видове рак сред населението“, допълва той.

Учени от Университета в Базел приветстваха големия потенциал на откритието, но предупредиха, че е твърде рано да се каже, че може да сработи при всички видове рак.

„Няма спор, че това е много вълнуващо откритие и за нашето базово разбиране за имунната система, и за възможността за бъдещи нови лекарства“, коментира Даниел Дейвис от Университета в Манчестър. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!