Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мианма призна за военни престъпления срещу рохингите

Бежански лагер с рохинги в Бангладеш.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спецкомисия в Мианма заключи, че някои военни вероятно са извършили военни престъпления срещу мюсюлманското малцинство рохинги, но армията не е виновна за геноцид, какъвто правозащитници твърдят, че е имало, предаде АФП.

Независимата комисия за разследване публикува резултати от разследването си точно преди решението в четвъртък на топ съд на ООН по въпроса за предполагаемия геноцид.

Органът заключава, че някои служители на силите за сигурност са използвали непропорционална сила и са извършили военни престъпления, включително „убийство на невинни жители и унищожаване на домовете им“. Но това не е геноцид, посочва комисията, според която няма достатъчно доказателства да се твърди подобно нещо.

Военни операции от август 2017 г. принудиха около 740 000 рохинги да избягат в Бангладеш.

Населената предимно с будисти Мианма винаги е настоявала, че военната операция е срещу екстремисти след серия от атака, в които загинаха десетки полицаи.

Бежанците в Бангладеш обаче настояват, че е имало масови убийства, изнасилвания, мъчения и палежи.

Аун Сан Су Чи

Миналия месец лидерката на Мианма Аун Сан Су Чи лично посети Международния съд в Хага, за да защити страната си в делото за геноцид, заведено от западноафриканската държава Гамбия.

Тя предупреди, че процесът може да възпламени кризата.

Ако съдът присъди в полза на Гамбия, това ще бъде първа стъпка в делото, което може да отнеме години.

Мианма е изправена и пред други обвинения за рохингите, включително разследване на Международния наказателен съд в Хага, както и дело, заведено в Аржентина, според което Аун Сан Су Чи е съучастник в престъпленията срещу мюсюлманското малцинство. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна