Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ запази лихвите непроменени, но подобри прогнозите си за растежните перспективи

Японска централна банка

На първото за новата година заседание Японската централна банка запази без промяна своята парична и лихвена политика, но в същото време подобри прогнозите си за растежа на брутния вътрешен продукт на третата по сила световна икономика.

Бордът на директорите на ЯЦБ гласува за пореден път със 7 срещу 2 гласа за запазване на основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди целта за стабилизация на доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата.

ЯЦБ запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения", на годишно ниво от около 80 трлн. йени.

Централната банка обаче повиши прогнозите си за растеж на БВП през фискалната 2020 година, цитирайки позитивните ефекти от правителствените мерки в подкрепа на икономиката. За финансовата 2019/2020 година, която приключва на 31-ви март тази година, се очаква икономически растеж от 0,8% вместо от 0,6 на сто, като ЯЦБ повиши и оценката си за растежа през фискалната 2020/2021 година до 0,8% от 0,7% и за 2021/22 - до 1,1% от 1,0%.

"Японската икономика вероятно ще продължи с тенденцията на експанзия през прогнозния период (за фискална 2021 година), тъй като се очаква негативното въздействие от забавянето на задграничните икономики върху вътрешното търсене да бъде ограничено, въпреки че ефектите от това забавянето вероятно ще останат в сила още известно време", се посочва в изявлението на ЯЦБ след днешното редовно заседание.

В същото време централната банка намали леко прогнозите си за инфлацията в Япония и вече очаква нарастване на основният CPI индекс през настоящата финансова година с 0,6% (вместо с 0,7%), за 2020/2021 - с 1,0% (вместо с 1,1%) и за финансовата 2021/2022 - с 1,4% (вместо с 1,5%, според предишна оценка).

Централната банка сигнализира за очаквано нарастване на вътрешното търсене в резултат на увеличение на правителствения пакет за фискални разходи (пакет в размер на 122 млрд. долара), а нейният шеф Харухико Курода заяви, че задграничните рискове са отслабнали в известна степен, позовавайки се на подписната по-рано този месец "първа фаза" от търговската сделка между САЩ и Китай.

Курода обаче потвърди решителността на японската банка да поддържа свръх разхлабената си и стимулираща парична и лихвена политика в светлината на сдържаната инфлация и продължаващата несигурност в чужбина.

В тази връзка ЯЦБ запази ангажимента си да подържа сегашните ниски лихвени нива или дори да ги намали, докато останат в сила рисковете за постигне на целева инфлация от 2 на сто.

Растежът на третата по големина икономика в света почти спря през периода юли - септември на 2019 година, като БВП вероятно дори ще се свие през последното тримесечие на миналата година с оглед на тогавашното останало в сила напрежение в световната търговия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!