Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският коронавирус "зарази" борсите в Азия и Европа

Във вторник азиатските и европейските пазари на акции се оказаха под силен натиск от продажби с оглед на растящите притеснения около новия коронавирус в Китай, които накараха инвеститорите отново да потърсят нискорисково "убежище" за техните инвестиции.

Засилващата се загриженост за икономическото въздействие от епидемията на новия китайски вирус предизвика сериозен срив на фондови борси в Азия, който беше последван от най-резкият от три седмица насам негативен старт на европейските пазари на акции.

Пазарните фондови индекси на борсите в Шанхай, Токио, Хонконг и Сидни отбелязаха резки понижения след съобщението на китайското правителство за шеста смърт поради пневмония, предизвикана от новия коронавирус. От епидемичното избухване, съсредоточено най-вече в град Ухан, засега са засегнати над 270 души.

Властите посочиха, че някои от инфекциите се предават от човек на човек, което увеличава риска болестта да се разпространи по-бързо по време на Лунната Нова година, започваща в края на работната седмица, която по принцип е най-натоварената седмица за пътувания както в Китай, така и зад граница.

Именно тези опасения от разрастване на епидемията предизвикаха агресивни продажби най-вече на акциите на авиокомпании, хотелиерски оператори и други компании, свързани с туристически пътувания.

Други азиатски правителства засилиха проверката на пътниците от Китай, като подчертаха за потенциално негативно въздействие върху приходите им от туризъм.

Евентуалната вирусна епидемия "се превръща в основен потенциален икономически риск за Азиатско-тихоокеанския регион“, се посочва в доклад на известна агенция за бизнес проучвания IHS Markit. Според нея вирусната епидемия и мерките за нейното спиране биха могли да засегнат туризма, търговията на дребно, ресторантите, въздушните пътувания и други индустрии. Изследователската агенция посочва като пример вирусната епидемия на тежкия остър респираторен синдром (SARS) през 2003 година, която отново тръгна от Китай и чието икономическо въздействие се усети чак до Канада и Австралия, като в същото време отне живота на близо 800 души.

Основният китайски фондов индекс Shanghai Composite се понижи във вторник с 1,41%, индексът Hang Seng - с 2,81%, японският Nikkei - с 0,91%, южнокорейският Kospi - с 1,01% и индийският Sensex - с 0,54%.

Европейските борси последваха негативно представяне на азиатските пазари, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава в началото на днешната търговия с 0,8%, германският DAX 30 - с 0,6%, френският CAC 40 - с 1,15%, италианският MIB - с 1,28% и испанският Ibex 35 - с 0,90%.

Сред най-губещите са акциите на авиопревозвачите на дълги разстояния като Air France (спад с 1,44%), Lufthansa (с 2%) и на британската компания IAG, която притежава British Airways (спад с 2,6%).

Страховете от вирусна епидемия се отразяват негативно и на акциите на европейските компании за луксозни стоки, изнасящи за Китай, като LVMH (спад с 2,6%), Kering (понижение с 3,85%), Hermes (с 2,26%) и Burberry (спад с над 4%).

Под натиск от продажби се намира и европейския банков сектор след спад на акциите на UBS с над 5%, тъй като голямата швейцарска банка понижи своите финансови цели за отминалата 2019 година. Индексът STOXX Europe 600 Banks се понижава във вторник с над 1%.

Американските фондови фючърси също са оцветени в червено преди старта на днешната търговия на Уолстрийт след дългия уикенд заради Деня на Мартин Лутър Кинг в понеделник. Фючърсите на DJIA се понижават 0,3%, на S&P500 - с 0,4% и на Nasdaq100 - с 0,52%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна