Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пушенето "сърдечно" и компетентно

БНР Новини

Принцип на положителната грешка - така в психологията се нарича състоянието, при което сме наясно, че дадено нещо вреди, но решаваме, че не се отнася за нас. Пушенето е типичен пример - стотици пъти сме чували колко е вредно, знаем за пряката връзка между цигарите инфаркта и другите сърдечни и белодробни заболявания, но някак сме убедени, че това засяга другите.

Каква трябва да бъде ефективната стратегия за борба с тютюнопушенето - този въпрос задава Ива Дойчинова на експертите - кардиолога проф. д-р Борислав Георгиев и проф. Георги Момеков, д.ф. председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” при Фармацевтичен факултет на МУ, София.

За проф. Георгиев част от проблема, е че борбата с пушенето се води повърхностно, основана е на лицемереие и е оставена на лекарите.

"Обясняваме, че хипертонията е опасна и даваме хапчета, обясняваме вредата от холестерола и даваме хапчета, обясняваме вредата от тютюнопушенето и казваме "спрете да пушите". Много от хората казват "да, да" и продължават да пушат - коментира проф. Георгиев.

И двамата събеседници са съгласни, че заместителите на конвенционалните цигари - електронни и бездимни - са по-малкото зло, но не са безвредни. С употребата им са свързани митове и слухове, които експертите отграничават от реалните рискове, свързани с консумацията - чуйте разговора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна