Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдиха автентичността на автопортрет на Ван Гог

Експертът Луис ван Тилборг обяснява пред журналисти в Амстердам как е доказана автентичността на автопортрета на Ван Гог.
Снимка: БТА

След продължили години съмнения относно автентичността на прочута творба, експерти от Амстердам потвърдиха, че автопортрет на Винсент Ван Гог е автентичен, предаде БТА.

Известният нидерландски майстор на четката нарисувал картината, докато бил в приют за хора с психични проблеми във Франция. 

Експертът Луис ван Тилборг от музея „Ван Гог“ разсея съмненията, заявявайки, че картината с маслени бои е нарисувана в края на лятото през 1889 г., когато Ван Гог бил в приюта Сан Реми в Южна Франция.

Експертите от Амстердам използвали анализ с рентгенови лъчи на творбата, проучили начина на рисуване, както и споменаването ѝ в писмо до брата на Ван Гог – Тео. Художникът описва картината в писмо от септември 1889 г. като „опит от времето, когато бях болен“.

Свързани с картината въпроси възникнаха през 70-те години на миналия век.  Използването на шпакла, за да се загладят нанесените с четка пластове боя върху лицето, и на смятаните за необичайни цветове в творбата, бе довело до спекулации за автентичността ѝ.

Картината е била купена през 1910 г. като автентична творба на Ван Гог от Норвежкия национален музей. Той поискал от музея „Ван Гог“ да я анализира през 2014 г.

„Успокояващо е, че е автентична“, заяви Май Брит Гуленг от Норвежкия национален музей.

Ван Тилборг отбеляза, че използването на негрундирано платно и зелен цвят всъщност е характерно за периода от творчеството на Ван Гог в Сен Реми през 1889 г. Нехарактерното е използването на шпакла.

„Той е рисувал и внезапно е решил да я използва, за да заглади пластовете“, каза Ван Тилборг. „Склонни сме да смятаме, че го е направил по време на период на психоза“.

Ван Тилборг поясни, че Ван Гог се е осланял на рисуването, за да представи психичните си проблеми и да му помогне да се възстанови.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!