Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството решава в четвъртък за вода за Перник от „Бели Искър“

Йорданка Фандъкова иска гаранции за водоподаването на София

| обновено на 21.01.20 в 18:00
Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще иска гаранция за водоподаването на София, ако бъде взето решение да се доставя вода от язовир „Бели Искър“ за Перник. Очаква се Министерски съвет да вземе решение в четвъртък, каза Фандъкова:

„Поискала съм всички експерти, цялата експертиза, „Софийска вода“ да заявят своята готовност и да гарантират, че по никакъв начин не може да бъде за сметка на водоподаването на София. Гаранцията е всъщност възможността Столичната община да поиска спирането на водоподаването за Перник, ако се появи какъвто и да е риск за софиянци“, каза тя.

Фандъкова заяви още, че държи на гаранциите, че максималният предписан обем на язовир „Бели Искър“ няма да бъде превишаван заради състоянието на стената му. 

„Нещо повече, искам да бъде и по-малък обем във всеки един момент, независимо от нуждата от водоподаване. Увериха ме, че това е напълно възможно“, добави столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Нивото на „Бели Искър“- съгласно предписанията

Нивото на язовир „Бели Искър“ се поддържа съгласно предписанията на кота под 1876 метра, поясниха в писмо до медиите от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

От агенцията посочват, че заключението е от последната проверка на съоръжението, направена на 2 януари.

При нея е констатирано и това, че короната на язовира е без видими нарушения, но от институцията уточняват, че се спазват изискванията, заложени след анализ от 2016 година. Тогава състоянието на язовирната стена и съоръженията към нея е определено като" работоспособно - частично неизправно".

Няма опасност за ПАВЕЦ "Чаира" след отклоняване на вода за Перник

Към момента няма никаква опасност от гледна точка на енергийното производство, свързана с работата на ПАВЕЦ "Чаира" след отклоняване на воден обем към Перник. Това заявиха за БГНЕС от Министерството на енергетиката. По данни на ЕСО в момента производството на електроенергия от ПАВЕЦ "Чаира" е стабилно, мощностите се ползват навременно за регулиране на системата, което помага за спестяване на водни ресурси.

ПАВЕЦ „Чаира“ е ключова мощност за работата на енергийната система и дава възможност за оптимизиране режима на работа на базовите производствени мощности в АЕЦ и ТЕЦ и подобрява важни технически качества на електроенергийната система. Като помпено-акумулираща мощност, за своята работа ПАВЕЦ „Чаира“ използва оборотна вода. Централата е снабдена с два водоема - язовир „Белмекен“ и язовир „Чаира“. При генераторен режим централата обработва водни обеми от язовир Белмекен, който се явява горен изравнител за ПАВЕЦ. Водите постъпват в язовир „Чаира“ - долен изравнител и в помпен режим биват връщани обратно в язовир „Белмекен“.

Работата на ПАВЕЦ „Чаира“ не оказва съществено влияние върху наличните водни обеми в язовир „Белмекен“. Това е една от причините да е предпочитана мощност в периоди на маловодие, обясниха от министерството. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени