Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма грипна епидемия в София, доминират парагрипни и риновируси

Все още няма епидемично разрастване на случаите на грип в столицата, въпреки увеличението на броя на болните, заяви пред Радио София проф. д-р Коста Костов, консултант по белодробни болести на Университетската болница „Св. Анна”. Епидемична и предепидемична обстановка има в отделни общини в страната.

В момента в столицата доминират парагрипните и риновирусите, които не водят до тежки усложнения. Изолирани са и грипни вируси от типа А, но щамовете са включени в тазгодишните противогрипни ваксини, посочи проф. Костов. Грипна епидемия е обявена от днес в общините Дупница и Сапарева баня, в област Кюстендил, където има най-много заболели - 300 на 10 хиляди души, припомни пулмологът.
 
Случите на вирусна пневмония, която може да се развие за няколко дни вследствие на инфекция с грип и да бъде смъртоносна, са много редки, посочи специалистът:

Тази вирусна пневмония е много рядка. Ако чуете, че някой млад човек е загинал от грип, значи най-вероятно е грипна пневмония. Ако чуете, че възрастен човек е загинал от грип, това по-вероятно е да се дължи на свързани с грипа усложнения от страна на сърцето, засилване на патологични състояния.

проф. Коста КостовОтносно новия респираторен вирус, който взе вече шест жертви в Китай, проф. Костов каза, че става дума за коронавирус, близък до Тежкия остър респираторен синдром - ТОРС, регистриран преди няколко години отново в Азиатския регион. Днес Световната здравна организация обяви, че свиква извънредна среща утре, за да реши дали да обяви международно извънредно положение в сферата на общественото здраве.
 
Цялото интервю с проф. Коста Костов за лечението на грипа, за показанията за прием на антибиотици и кортикостероиди и възможните усложнения, очаквайте в предаването "Часът на здравето" в неделя след 8:00 часа.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени