Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин: Великобритания и Италия ще бъдат изправени пред наказателни тарифи, ако въведат цифров данък

Стивън Мнучин, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заплаши във вторник Обединеното кралство и Италия с наказателни тарифи, ако те продължават с процедурите за налагане на цифров данък, който би засегнал американските технологични гиганти.

Говорейки за "Уолстрийт джърнъл" в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Мнучин повтори позицията на Вашингтон, че френският цифрови данък е несправедлив към компании като Amazon, Google и Facebook, като в същото време призова Рим и Лондон да се откажат от плановете си да въведат подобни данъци.

"Ако не се откажат, те ще се окажат изправени пред митническите тарифи на президента Тръмп. Ще водим подобни разговори с тях", предупреди министърът на финансите.

През миналата година депутатите в Италия одобриха цифров данък, който трябваше да влезе в сила през 2020 година, но все още не е активиран. Обединеното кралство пък се очаква да представи по-късно през годината данък от 2% върху приходите от цифрови услуги. Британският премиер Борис Джонсън обеща през декември да накара големите мултинационални компании да плащат справедлив данъчен дял, включително въвеждането на данък върху цифровите услуги.

Междувременно президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон се споразумяха да продължат преговорите по въпроса за цифровия данък и да отложат потенциалните наказателни тарифи до края на настоящата година.

Стивън Мнучин също така заяви пред "Уолстрийт джърнъл", че "втората фаза" от търговската сделка с Китай не би трябвало да представлява "голям взрив", който да доведе до премахване на всички съществуващи тарифи. "Можем да договорим част от "втората фаза" и някои от тарифите да отпаднат. Можем да правим това последователно по целия път на преговори", добави той.

Финансовият министър каза още, че администрацията на Тръмп ще предложи допълнителни намаления на данъците за средната класа в САЩ. "В момента сме в процес на планиране на нови данъчни съкращения и скоро ще ги въведем".

Така той потвърди информацията от края на миналата седмица на Лари Къдлоу, че Белият дом планира да представи план за нови данъчни съкращения по-късно през годината по време на президентската предизборна кампания.

По време на свое изказване на Световния икономически форум Стивън Мнучин отбеляза, че прогнозите на хората за икономическия растеж на САЩ през 2020 година са "твърде ниски".

Мнучин каза, че растежът на неговата страна е бил по-нисък през миналата година в резултат на глобалното икономическо забавяне, отбелязвайки, че икономиките на Китай и Европа са се забавили "доста драстично".

Той също така посочи, че скандалът с Boeing 737 MAX и стачката в General Motors са навредили на растеж в САЩ и подчерта, че всички тези фактори вероятно са отнели между 50 и 75 базисни пункта от БВП през миналата година.

Според него подписаните  неотдавна търговски сделки ще допринесат за американския икономически растеж. Той също така отбеляза, че президентът Тръмп желае да се направи повече за инфраструктурата в страната.

Коментирайки финансова регулация, Мнучин каза, че "САЩ не вярват в свръхрегулацията", но допълни, че тя се е преместила твърде надалеч след глобалната финансова криза.

"Мисля, че ще видим много ниска инфлация и в близко бъдеще", прогнозира американският финансов министър.

Според него най-големите рискове, пред които е изправена икономиката на САЩ, имат политически характер, визирайки предстоящите президентски избори в страната. Мнучин посочи, че някои от кандидат президентите настояват за "екстремистки, социалистически програми", чрез които желаят "да регулират американски корпорации от топ 100" и да наложат по-строги банкови регулации.

"Резултатът от изборите през 2020 г. може драматично да промени икономическите перспективи", подчерта министърът на финансите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени