Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи записаха албум с Кралската филхармония в Лондон

| обновено на 21.01.20 в 15:46

В коледен подарък за слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" се превърна премиерното представяне в радиоефира на най-новия звукозаписен проект на цигуларя Иво Станков и пианиста Лъчезар Станков. Двамата братя, които от години живеят и работят в Лондон, влизат в историята на лондонската Кралска филхармония като първите българи, които осъществяват записи с този оркестър. Диригент е Линус Лърнър.

Албумът с музика на Феликс Мендерсон-Бартолди - Концерт за пиано в сол минор, опус 25, и Концерт за цигулка, пиано и оркестър в ре минор - е посветен на паметта на оперната певица Ваня Ватралова-Станкова - третия член на познатия ни "Станков ансамбъл", за съжаление отишла си твърде рано от света през 2017 г.

Иво Станков, който организира Лондонския фестивал на българската култура, разказва:
"Имахме възможност да работим с Кралския филхармоничен оркестър и те изявиха желание да участват в този проект, което, разбира се, беше много приятно и за нас." 

И още нещо, свързано с една от творбите на Феликс Менделдон-Бартолди, записани в този албум на братята Иво и Лъчезар Станкови:
"Концертът за цигулка, пиано и оркестър по принцип се изпълнява като камерен. Ние намерихме партитурите на Менделсон, който е написал и оркестрация за медни духови и тимпани, в по-голям мащаб да се изпълнява този Концерт. Няколко години след това се оказва, че тези партитури са каталогизирани на съвсем различно място - той е бил в Лондон, а те - в Лайпциг. И по този начин дори не са надписани като част от тази негова творба. И се загубват за много години. В началото на ХХ век, по стечение на обстоятелствата ги намират и ги каталогизират заедно, но Концертът за цигулка, пиано и оркестър продължава да се изпълнява като камерен. Ние решихме да направим тази оригинална версия, защото в Европа има само няколко изпълнения. За нас беше много интересно - да намерим нотите, да ги включим, така че има нещо малко по-специално в този запис."

А записите са осъществени в Лондон - в концертната зала на училището "Уитгифт", където Иво и Лъчезар Станкови преподават музика. Още интересни подробности чуйте в интервюто с Иво Станков в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени