Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разширяват със 7 страни списъка със забрана за влизане в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на президента Тръмп планира да включи седем страни - Беларус, Еритрея, Киргизстан, Мианмар, Нигерия, Судан и Танзания, в спорния си списък със забрана за пътувания, съобщиха медии, цитирани от Ройтерс.

Някои страни ще се сблъскат със забрани само за някои визови категории, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Списъкът не е окончателен и подлежи на промени, пише сайтът Политико.

В интервю за "Уолстрийт джърнъл" президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля да прибави отделни страни към списъка със забрана за пътуванията, но отказа да уточни кои. Според Политико обявяването се очаква да стане още в понеделник.

Подобен ход вероятно ще влоши отношенията между САЩ и засегнатите от разширената забрана държави, отбелязва Ройтерс.

Нигерия - която е най-голямата икономика в Африка и е най-многолюдната страна на континента - например е американски партньор в борбата с тероризма и има голяма диаспора в Щатите.

Високопоставен представител на правителството на Тръмп заяви, че страни, които не изпълняват изискванията за сигурност, включително биометрия, споделяне на информация и контратерористични мерки, са заплашени от имиграционни ограничения от страна на САЩ.

Американското министерство на вътрешната сигурност засега не е отговорило на запитванията за коментар. Държавният департамент също отказа да коментира.

Според сегашната версия на забраната, граждани на Иран, Либия, Северна Корея, Сомалия, Сирия и Йемен, а също и някои венецуелски представители и техните роднини нямат право на достъп до широк кръг американски имиграционни и неимиграционни визи.

Преди и Чад влизаше в обхвата на забраната, но през април 2018 г. отпадна от черния списък. 

Гражданите на тези страни могат да кандидатстват за изключения от забраната, но такива са правят много рядко. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!