Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ избра Андон Балтаков за генерален директор на БНР

| обновено на 22.01.20 в 13:36
Андон Балтаков на изслушването в СЕМ.
Снимка: БТА

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра днес Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР. Това стана с 4 гласа "за" и един "въздържал се" при второто гласуване за деня на медийния регулатор. На първия вот никой от шестимата кандидати не успя да събере необходимия брой три гласа.

При първото гласуване имаше двама кандидати с по два гласа. Балтаков получи  гласовете на Бетина Жотева и Галина Георгиева, а председателят на СЕМ София Владимирова и Розита Еленова предпочетоха временно изпълняващият длъжността генерален директор на БНР Антон Митов. Ивелина Димитрова пък заложи на Митко Димитров. При второто гласуване тя гласува за Балтаков с аргумента, че ако не се избере генерален директор на БНР, ще се удължи агонията на Радиото.

"Трябва да се вземат много важни решения през следващите месеци и това единствено може да го направи титуляр, затова ще направя компромис".

Обществените медии и тяхната роля не бива да бъдат поставени под съмнение, каза и София Владимирова, която при второто гласуване също даде гласа си за Андон Балтаков:

"БНР през изминалата година показа, че там няма страх и то е готово да отстоява и да воюва за своята независимост всеки ден."

Въздържа се Розита Еленова, която каза, че продължава да подкрепя Антон Митов.

В надпреварата участваха шестима кандидати: Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

Аргументирайки се за първото гласуване, членовете на СЕМ казаха, че концепцията на Андон Балтаков ги е спечелила с това, че е модерна, блестяща. Беше подчертан и неговият огромен опит във водещи световни медии, както и визионерското му мислене. 

За Антон Митов те посочиха, че познава в дълбочина актуалната ситуация в радиото и преценяват неговото убеждение, че гарантирането на редакционната независимост е най-важната стъпка за укрепване на доверието на аудиторията. 

В понеделник и вторник кандидатите представиха концепциите си пред членовете на медийния регулатор. 

До избора на нов генерален директор на общественото радио се стигна, след като през октомври миналата година СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!