Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Грамадникова представя "Събирачът на думи"

Премиера на книгата с разкази „Събирачът на думи“ от Десислава Грамадникова ще се състои в Историческия музей в Пловдив в сряда вечер от 18.30. 

Това е дебютна книга на авторката, която по професия е  детски фотограф. Тя ще бъде представена от издателите от „Библиотека България“,  със специалното участие на актрисата Ивана Папазова. Ще се включат и музиканти от ансамбъл "Еподай", и от Формация за автентичен фолклор "Куклици".  

За книгата рецензентът Тео Буковски казва:  Десислава Грамадникова успява да приюти дузина спомени, свързани с Пловдив и самобитния квартал „Капана”, с фотографското ѝ студио и някои странни негови посетители. Тази интересна дебютна книга всъщност ни представя двайсет и три разказа, в които се срещаме с първата голяма любов, скътана в сърцевината на една манастирска ябълка, разтърсва ни историята на един писател, черпещ вдъхновение от смъртта на другите и за финал ще ни подканя да мушнем пръсти в болничния халат на Илай, за да открием там, грижливо прибрана, думата ЖИВОТ. Да, защото всичко това са късчета от нашия живот, събрани и разказани с толкова любов от Десислава Грамадникова. И тогава, съвсем естествено, идва въпросът: „Колко струва една любов, една обикновена любов?” 

Авторката отговаря съвсем конкретно в един от разказите си – „Обикновената любов струва точно осемнайсет лева и седемдесет и седем стотинки, на доставна цена. А после… после вие ще си я направите безценна.” Да, безценността на любовта идва от безкрайната стойност на нашите спомени, спомени, които събираме през целия си живот. „Работа като всяка друга.”  

Цялото интервю с Десислава Грамадникова е в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени