Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

„Земя“ цитира декларация на инициатива „Единство“, в която са се включили видни наши учени, със заглавието на първа страница „Държавата се разпада, властта е неадекватна“. „Настояваме за дългосрочна стратегия за развитие на страната“, заявяват академик Антон Дончев, академик Стефан Воденичаров, академик Георги Марков и други общественици и хора на науката и културата.

Една трета от еврофондовете вече са изплатени, пише „Монитор“. За една година сме усвоили 2 милиарда лева. Най-сериозно се бавят парите за околна среда,

Според „Телеграф“, отпуснати са два милиона и 900 хиляди лева за програмата за закуска в училищата с мляко и плод.

Според „Монитор“ правителството ще реши в четвъртък за водата от София към Перник.  вестникът припомня, че стената на язовир „Бели Искър“ вече 16 години чака ремонт, който да я укрепи. Десетина недостроени язовира у нас са рискови.

„БНР в мъглата на неяснотите“ е заглавието на анализ, поместен днес във вестник „Дума“. Продължаващи проверки и  юридически казуси ще тормозят медията и след избирането на нов генерален директор. Работата на новия БНР шеф, който трябва да бъде избран днес, няма да е лесна, обобщава анализът.

Бившият министър на здравеопазването Петър Москов заявява в интервю за „24 часа“, че е „приятно“ е министър да бъде вкаран в затвора, но 121 души в парламента са променили закона за търговете за лекарства. Той припомня, че през 2014 година у нас било по-печеливш ход да откриеш болница, отколкото казино. Според д-р Петър Москов, проблемите на здравеопазването ни са прекалено многото болници и фалшивите болни.

Заместник-председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков заявява, в интервю за „Труд“, че е необходима застраховка „Каско“ и в здравеопазването. Той апелира за спешна промяна на финансовия модел на здравеопазването, защото е анахронизъм, според него, парите за здраве да имат характер на плащане на данък.

„Труд“ информира, че днес депутатите приемат промените в Закона за горивата. Наредбата към закона ще е готова през март. Бензиностанциите ще имат четири месеца за регистрация, пише вестникът.

Сред регионалните новини на „24 часа“ е информацията за недостиг на гробищни места в Пловдив и за това, че в местния квартал „Столипиново“ ще се строят социални жилища. В Ахелой пък ще обучават камериерки за предстоящия летен сезон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна