Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Добре е да се проучи опитът на други държави във водния сектор

| обновено на 22.01.20 в 19:04
Румен Радев в Центъра за мир и иновации „Перес“.
Снимка: Пресцентър на държавния глава

В България предстои да се налеят огромни средства в системите за водоснабдяване и е изключително важно тези средства да се използват ефикасно и ефективно. Преди да ги изразходваме на парче, добре е да се поучим от добрите практики и опита на други държави. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след като посети компанията, която управлява водните ресурси на Ерусалим, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Радев е посещение в Израел за участие във възпоменателната церемония по повод отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

„Удивително е да се види как изключително бедният на вода Израел, в който над 70% от водоснабдяването идва от обезсоляване на морска вода, превръща пустинята в градина. Богатата на води България, обратно, върви в другата посока и то поради липсата на ясна визия и на добро управление“, подчерта той.

По думите на президента Израел очевидно има дългосрочна ясна визия, рационална политика и най-вече добро управление. Загубите по водопреносната система на град Йерусалим са 7% за година, а разпределението на водата и нейното качество се наблюдават в реално време.

Държавният глава посочи, че е получил уверение от президента Реувен Ривлин,  от председателя на парламента Юли-Йоел Еделщайн, както и от компанията, която управлява водните ресурси на Ерусалим, че са готови да окажат експертна помощна страната ни по отношение на водния сектор: „Надявам се българското правителство да се възползва от тази възможност“.

По-рано през деня Румен Радев посети Центъра за мир и иновации „Перес“, основан през 1996 г. от израелския държавник Шимон Перес. Организацията има за цел да укрепва мира и диалога в Близкия изток, чрез съвместни  проекти в икономиката, медицината, образованието и спорта, както и да насърчава диалога между хората. По думите на президента, всяка държава, която уважава своето минало и мисли за своето бъдеще, трябва да има подобен център.

В Ерусалим Румен Радев посети и компанията за автономни автомобили Mobilеye, която стартира като производител на софтуер за улесняване на пътния трафик и усъвършенстването на градската среда и в момента в партньорство с водещи автомобилни производители в света, работи върху внедряването на автономни автомобили. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!