Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите жени са по-застрашени от смърт, причинена от тромб

Илюстративна снимка
Снимка: личен архив

Често причината за отделен кръвен съсирек при момичетата са разширени вени на таза или долните крайници, а при младите мъже - предсърдно мъждене, предаде БГНЕС.

Академикът от Руската академия на науките Юрий Беленков съветва как да предотвратим рисковете за здравето си, причинени от тромбоза.

Според кардиолога причината за тромбозата може да е свързана с генетични заболявания на кръвта. В същото време отделянето на съсирек в млада възраст по-често се среща при жените.

Беленков отбелязва, че наличието на повърхностни разширени вени също може да предизвика образуването на съсиреци – след продължително притискане на съда.

Експертът подчертава, че все още по-често младите хора умират от аневризма на мозъчните съдове. Той съветва да се подлагат на профилактични прегледи, за да се защитят.

"Ако видите, че единият крак е подут или че вените са разширени - отидете на лекар, за да направите ултразвук за наличие на кръвен съсирек. Дори в най-тежките случаи се поставя филтър, който предотвратява движението на тромб”, каза той.

Специалистът препоръчва момичетата да се преглеждат дори без симптоми, преди да станат майки, ако техни роднини по майчина линия страдат от разширени вени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!