Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров беше на 2 точки от успеха, но отпадна в Австралия

Григор се сбогува рано с Мелбърн.
Снимка: БТА

Поставеният под №18 в схемата на Откритото първенство на Австралия по тенис Григор Димитров отпадна във втория кръг, за да запише най-слабото си представяне в този турнир от Големия шлем от 2013 година, когато загуби в първия кръг.

На "Маргарет Корт Арина" в Мелбърн българинът отстъпи на 80-ия в световната ранглиста Томи Пол от Съединените щати след епичен двубой с 4:6, 6:7(6), 6:3, 7:6(3), 6:7(3) в мач, продължил 4:20 часа. В петия сет първата ни ракета сервираше за мача при 5:4 и поведе с 30:0, но не успя да приключи срещата.

В първата част Гришо стигна до две точки за пробив в шестия гейм, но не успя. 22-годишшният американец направи брейк при първата си възможност за 5:4 и след това на свой сервис спечели сета.

Пол имаше точка за пробив в петия гейм на следващата част, но Димитров я отрази след майсторски и атрактивни разигравания. Следващото изпитание за 20-ия в света българин беше при 4:4, когато пак трябваше да спасява брейкбол и отново успя след изключително разиграване. После се стигна до тайбрек. В него хасковлията поведе с 4:0 точки, но след това загуби концентрация и загуби частта.

На старта на третия сет Гришо проби, но за съжаление допусна моментално рибрейк за 1:1. В шестия гейм полуфиналистът на Откритото първенство на Австралия от 2017-а отрази две опасности за нов пробив. Веднага след това Димитров поведе с 40:15 при подаване на Пол и постигна брейк за 4:3, който след това успя да затвърди. В деветия гейм българинът проби отново и така спечели сета.

По сценария от предишната част двамата тенисисти си размениха пробиви в първите два гейма. В деветия гейм Пол стигна на три пъти до брейк пойнт, но Григор успяваше да ги отрази.В 12-ия гейм българинът имаше сетбол, но не се възползва от шанса.

Стигна се до нов тайбрек. И в него Димитров поведе с 4:0 точки. При 6:2 той имашe още четири възможности за изравняване на сетовете и ликува при втория шанс.

Григор Димитров стигна от 0-2 до 2-2 сета, но загуби.

В решителния пети сет Григор имаше точка за пробив в третия гейм, но американецът я отрази хладнокръвно със смаш. В петия гейм Томи Пол изигра слаб сервис гейм и Димитров го проби на 15. За съжаление американецът веднага направи рибрейк за 3:3. Българинът не трепна и тутакси отново проби, но след това си беше научил урока и затвърди за 5:3. При 5:4 първата ни ракета сервираше за победата, но позволи от 30:0 да загуби подаването си.

Мачтайбрек до 10 точки трябваше да определи победителя в мача. Пол игра хладнокръвно и дръпна с 9:3 точки след няколко поредни грешки на Димитров и реализира още първия си мачбол.

Григор приключи с 67 печеливши удари (21 аса) срещу 63 непредизвикани грешки (8 двойки).

Поражението означава, че той ще изгуби 135 точки от актива си, защото миналата година стигна до осминафинаите в Мелбърн, за което получи 180 точки, а сега взема 45.

Димитров и Пол се поздравяват след края на драматичния мач.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна