Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предепидемични стойности на грип в Смолян

Снимка: БГНЕС

В Смолян се въвеждат ограничителни мерки за прегледи и консултации, заради предепидемични стойности на грип и остри респираторни заболявания.

Спрени са детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизациите като има завишение на болни от респираторни заболявания.

Мерките са само за град Смолян.

От РЗИ са в постоянна връзка с общопрактикуващи лекари от другите общини в региона и центровете в Девин и Златоград, но засега не се съобщава за сериозно завишаване.

Грипна епидемия се обявява при заболеваемост 220 на десет хиляди души. Заболеваемостта в Смолянско за периода от 7 до 13 януари е 178,83 на десет хиляди души и се увеличава, но все още е под епидемичните стойности.

В Смолян грипът взе първата си жертва тази зима. Мъж от Воден почина от усложнения от грипния вирус Н1N1 в областната болница. Характерно за грипа е внезапното начало с втрисане, високи температура, общо неразположение, главоболие, болки в мускулите и ставите.

Учебните занятия в Дупница, Сапарева баня, Сопот, Карлово, Куклен, Карнобат и Сунгурларе са прекратени заради многото заболели от грип. От днес е обявена грипна епидемия и в Монтана. Предепидемична е обстановката в Пловдив.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна