Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на дълговия пазар в Италия след новината за предстояща оставка на Ди Майо

Новината за предстоящата оставка на министъра на външните работи Ди Майо като лидер на движението "5 звезди" предизвика скок на доходността на италианските държавни облигации в началото на днешната търговия на европейските дългови пазари.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Италия нараства с 8 базисни пункта към 1,45%. Продажбите на италиански книжа доведе до повишаване на тяхната доходност към едномесечни върхове с оглед на инвеститорски тревоги, че оставката на Ди Майо може да предизвика нова изборна несигурност в страната.

В същото време обаче останалите европейски държавни облигации изглеждат по-добре купувани, като доходността на 10-годишните немски книжа се повишава само с 1 пункт към -0,238%, което е недалеч от двуседмичното дъно от -0,256%, достигнато във вторник.

В резултат на това лихвеният спред между 10-годишната доходност на италианските и немските книжа се разшири в сряда до 169 базисни пункта (лихвите по книжата на Италия са с 1,69% над немските), достигайки най-високо ниво от началото на декември 2019-а година, сочат данните на компанията Refinitiv.

Доходността на еврооблигациите отслабна по-рано тази седмица, тъй като инвеститорите купуваха дългови книжа и "валути-убежище" като японската йена след новината за огнище на нов коронавирус в Китай, където броят на смъртните случаи вече достигна 9 при над 400 заразени. Заразени с вируса вече има официално и в Тайланд, Южна Корея, Япония, Тайван и Макао. САЩ също потвърди за първи случай на коронавирус при пациент, който неотдавна се е завърнал от китайския град Ухан - огнище на новия смъртоносен вирус.

Инвеститорите обаче изглеждат предпазливи да купуват облигации прекалено агресивни преди заседанието на Европейската централна банка в четвъртък. Това първо за годината заседание на ЕЦБ трябва да даде официален старт на преглед на стратегията на банка, който най-вероятно включва преосмисляне на инфлационна цел от малко под 2%, която централната банка така и не успява да изпълни от 2013 година насам.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!