Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младият лекар д-р Ваньо Везиров:

Все повече новозавършили лекари имат нагласа да останат в страната

Снимка: БГНЕС

Предстои 237 млади лекари дипломи от Медицинския университет в София от випуск 2019. Пълните отличници сред тях са 6 - те ще получат наградата „Златен хипократ“.

Социологическо проучване за интересите на бъдещите лекари показва предпочитания към специалности като хирургия и анестезиология и спадащ интерес към други като онкология и ендокринология.

Един от определящите фактори при специалностите е възможността за специализация. Когато няма такава, младите лекари се пренасочват към друга специалност, обясни в предаването "Преди всички" д-р Ваньо Везиров, който е сред дипломиращите се млади лекари.

"В началото всички искат да станат хирурзи, тъй като такъв е общественият стандарт за добър лекар – да бъдеш неврохирург или кардиохирург, но с времето, когато преминеш през тези 52 дисциплини в университета, осъзнаваш, че не е това най-доброто. Всички специалности са супер интересни, стига да започнеш да се задълбочаваш в тях", посочи д-р Везиров.

Ние завършваме на 26-27 години и няма как да не се интересуваме от финансовия ресурс в работата, сподели още младият лекар.

За д-р Везиров е добър знак заявената от все по-голям брой новозавършили лекари готовност да останат да работят в страната.

Преди няколко 75% от завършващите лекари искаха да се развиват в чужбина. Малко или много голяма част от завършващите лекари отиват в чужбина, специализират и след това се връщат в България. Според мен самите студенти и завършващите лекари започват да виждат все повече реализацията тук“, коментира Ваньо Везиров.

Той очерта и друга тенденция – голяма част от колегите му да започват работа още от студентската скамейка. „Което е свързано с внедряването в определен екип. Когато този екип ти допадне, малко или много, това е средата ти всеки ден. Студентите харесват екипите, комуникацията и си намират мястото, по тази причина искат да останат.“

От една година д-р Ваньо Везиров е стартирал компания за 3D принтиране на анатомични, хирургични модели и медицински импланти. Първите им хирургични модели са приложени във ветеринарната медицина. 

„В момента набираме скорост да ъпгрейднем принтера, да го направим по-добър. Имаме нужда от нови кадри към екипа и вярвам, че до 36 месеца ще можем да започнем да принтираме медицински импланти и за хора. В Европа сме в топ 10 сред компаниите, които се занимават с подобна дейност“, разказа Везиров.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна