Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Йоурова: ЕК иска да приключи мониторинга над България

Екатерина Захариева и Вера Йоурова
Снимка: Пресслужба на МВнР

Европейската комисия приветства решението след края на мониторинга от Брюксел страната ни сама да следи за борбата с корупцията и върховенството на закона.

Това стана ясно след среща на външния министър Екатерина Захариева със заместник-председателя на комисията Вера Йоурова в Брюксел. Захариева се срещна и с еврокомисарите по правосъдие и разширяване Дидие Рейндерс и Оливер Вархеи.

Европейската комисия иска да приключи механизма за сътрудничество и проверка и за България няма нужда от нови доклади, заяви Вера Йоурова пред Екатерина Захариева. 

Същото е и становището на Европейския парламент, очаква се официалното решение на Европейския съвет.

Бъдещият механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави членки.

Предвижда се спиране на еврофондове като наказателна мярка срещу нарушаване на основните ценности на ЕС.

Друг нов механизъм беше предмет на разговорите по време на срещата на Захариева с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи за водене на преговори за присъединяване.

До две седмици се очаква Европейската комисия да представи методологията, която се въвежда по инициатива на Франция и беше посочено като аргумент да бъде отложено даването на зелена светлина за начало на преговори с Албания и Северна Македония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна