Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договореното с Китай намаляване на американските тарифи влиза в сила на 14 февруари

Намаляването на американските тарифи, договорено в "първата фаза" на търговската сделка между Вашингтон и Пекин, трябва да влезе в сила на 14-ти февруари, съобщи в сряда Службата на търговския представител на САЩ.

Според подписаното по-рано този месец споразумение, САЩ ще намалят митата за вноса на китайски стоки на стойност 120 млрд. долара до 7,5% от 15%, които тарифи бяха въведени от Вашингтон през миналия септември.

САЩ и Китай подписаха "първа фаза" на търговското споразумение на 15 януари, като суспендираха въвеждането на допълнителни тарифи и се съгласиха да отменят или да намалят част от съществуващите високи мита.

Останалите тарифи ще бъдат премахнати след "втората фаза" на търговската сделка с Китай

Междувременно американският финансов министър Стивън Мнучин заяви, че няма краен срок за постигане на "втората фаза" от търговската сделка с Китай и подчерта, че останалите тарифи върху вноса на китайски стоки ще бъдат премахнати изцяло, едва след като бъде завършена цялата "втора фаза".  Той все пак отбеляза, че съществуващите тарифи могат да бъдат премахвани и постепенно, тъй като може да има няколко етапа във "втората фаза" на търговското споразумение.

Изказвайки се на Световния икономически форум в Давос, Стивън Мнучин настоя, че администрацията на президента Доналд Тръмп не би могла да постигне каквато и да е търговска сделка, включително "първата фаза" с Китай, ако Вашингтон не беше наложил митнически тарифи или не беше заплашил да го направи.

Мнучин подчерта, че приоритет през настоящата година ще бъде постигането на търговска сделка между САЩ и Великобритания.

Той обаче намекна, че Съединените щати биха помислили за данък върху британските автомобилни фирми, ако правителството на Обединеното кралство въведе цифров данък за големите американски технологични фирми.

"Международните данъчни въпроси са много сложни и отнемат много време за разглеждане. Ако хората желаят просто да въведат своеволни данъци за нашите цифрови компании, ние ще помислим за своеволно облагане с данъци на техните автомобилни компании", заяви Мнучин.

Повод за неговите коментари даде изказване на британският финансов министър Саджид Джавид, че Великобритания продължава с процедурата за въвеждане на цифров данък през април.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна