Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Перник се провалихме като град и общество

Екипи на „Нашият ден“ са на място в града и в студиото от София с въпроса какво се случва в Перник

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В последно време Перник се превръща в събирателен образ на най-тежките проблеми, пред които се изправя България през 2020 година – безводие, мръсен и отровен въздух, остаряла инфраструктура и проблеми, нерешавани с десетилетия. Мащабна авария във водопреносната система остави града от режим на ограничено водоподаване в град без вода.

Жителите на града не знаят на кого да вярват. Информацията, която се подава, е оскъдна, несигурна и ден за ден. Няма усещане, че кризата се управлява.

Защо Перник не "хваща винкелите"?

Ако сега свалим правителството, ще отидем в девета глуха, ако на дневен ред дойде темата за предсрочни избори, никой повече няма да ни обърне внимание – е отговорът на Ани Деветакова.

Даже и да се напълни язовирът, водата ще изтече през остарялата система и безкрайните аварии. Ако не се подмени водопреносната мрежа, водата пак няма да стигне до нас" – каза още тя.

Не е нормално цяла България да говори за Перник, а ние да сме абсолютно неспособни да провеждаме политики, които да осигуряват елементарни битови нужди – каза от своя страна Галина Георгиева от сдружение „Дишай, Перник“ – Генезисът на водната криза е от 2003 г. Тогава областният управител Димитър Колев, в момента председател на Общинския съвет, позволява индустрията да започне да черпи от водата за питейни нужди.“

Какво става в Перник, където дори режимът не се спазва и аварията изправя града пред тотално безводие?

Ще има ли хора, които да понесат отговорността?

Обикновено потърпевшите са и виновни – каза един от жителите на града, безработен електроинженер и добави: – Преди години имаше достатъчно работници, които, качвайки се на няколко автобуса, отиваха в София и падаше правителството, но сега вече няма и работници.“

Градът се готви за шествие. Част от хората подчертават, че не искат шествието да се приема като протест, а като търсене на съдействие и решение, не искат да виждат контрапротест или да ги виждат като заплаха за правителството.

Шествието е насрочено за събота от 11.30 часа и ще започне пред Съдебната палата в София.

Водещият от студиото в БНР Александър Райчев разговаря с председателя на Българската асоциация по водите инженер Иван Иванов и с председателя на риболовен клуб „Балканка“ инженер Димитър Куманов за кризата на управлението на водите в България.

Гигантският проблем е целенасоченият стремеж на всяка власт до момента да унищожава водите. МОСВ прави всичко възможно да ликвидира водите в България. Като се започне от раздаването на 200 нови ВЕЦ-а, които пресушиха реките и стигнем до изхвърлянето на отрови във водите.

Питейните източници – не големите язовири – едва 30% от тях имат санитарно-охранителни зони и при предишния министър (Нено Димов) се опитаха така да променят закона, че да намалят значително защитата им.

Има целенасочена политика с цел да се защитят интересите на разни бизнес кръгове – минната индустрия. Прави се всичко възможно да се свият поясите, да падне защитата, за да се вадят пари" – адресира проблемите инж. Куманов.

Живеем с мисълта, че е нормално да имаме 60% загуби и това е залегнало в стратегията – т.е. изпълняваме си стратегията, но природата не ни чака да си изпълним административните процедури“ – каза инж. Иванов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!