Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват литературната награда "Николай Хайтов"

Снимка: БГНЕС

Днес следобед в Смолян ще бъде връчена националната литературна награда "Николай Хайтов" за 2019 година. Отличие ще получи Владимир Арденски за творбата му "Светлинки в мрака" от трилогията "Първите", която е посветена на учителите, ограмотявали Родопите след Балканската война. Награда се връчва и на Елена Алекова за книгата й "Предел".

Произведенията трябва да отговарят на Хайтовата традиция, да имат ярки художествени качества и да са посветени или свързани с Родопа планина, обясни пред „Хоризонт“ Светозар Казанджиев, председател на Дружеството на писателите в Смолян и член на журито. Самият той е носител на наградата за 2008 година.

Тази година в конкурса са участвали 13 автори, които са представили 18 свои творби.

„Николай Хайтов беше гигантски талант. Един от големите писатели на България в съвремието“, отбеляза Казанджиев. По думите му всички писатели се трудят еднакво в опит да оставят „своята буква в изречението на българския народ и на България“. 

Запитан лесно ли е днес да се впишеш в традицията на Хайтов, Казанджиев посочи, че никой не бива да влиза в стъпките на другия. 

"Николай Хайтов е Николай Хайтов и затова е неповторим. Но всеки трябва да се съобразява с условията, в които живеем, с атмосферата и с времето. С това, което ни е оставил големият майстор – да бъдем ярки, да бъдем критични, честни, искрени към литературата и към своя народ.“

Не бива да смятаме, че литературата е на смъртен одър, само защото живеем в преходен период, смята още Светозар Казанджиев, според когото всяко време носи своите трудни и своите добри страни.

Още за конкурса и наградата слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!