Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев избра три дами да го заместват като гл. прокурор, две вече са назначени

| обновено на 22.01.20 в 16:04
Иван Гешев начело на първото заседание на Прокурорската колегия за 2020-а
Снимка: БГНЕС

Членът на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Пламена Апостолова е подала оставка, за да стане част от екипа на новия главен прокурор Иван Гешев. Оставката ще бъде гласувана по-късно днес, а след това Народното събрание, от чиято квота е тя в съдебния кадрови орган, трябва да избере нов член.

Освен Апостолова, Иван Гешев иска от Прокурорската колегия да назначи за негови заместници и върховния прокурор Красимира Филипова, и Десислава Пиронева от Софийската градска прокуратура.

Днес той ръководи за първи път заседанието на колегията. 

„Пожелавам здраве на всички нас и късмет през новата година. Сигурен съм, че заедно ще работим и ще отговорим на очакванията на прокурорите, следователите и съдебните служители, и на българските граждани за качествена работа на Прокурорската колегия и на целия Висш съдебен съвет“, каза той в началото на заседанието.

Единодушно, прокурорската колегия на ВСС назначи Филипова и Пиронева за заместници на Гешев

Оставката на Пламена Апостолова от ВСС ще бъде гласувана утре. 

След края на заседанието журналистите потърсиха информация за акцията на прокуратурата в Комисията по хазарта. Иван Гешев отказа конкретика, като обясни, че нямал информация, противно на твърденията, че главният прокурор контролира всички разследвания:

"Мога да коментирам принципни положения. Принципното положение, което ми е известно,  е, че се извършват действия по разследването по досъдебно производство на Специализираната прокуратура. Какви доказателства са събрани, какво се случва, честно казано не мога да кажа в този момент, защото бях, както виждате, в прокурорската колегия. Тези въпроси са към съответния наблюдаващ прокурор, в случай че желае да коментира, и към говорител на специализираната прокуратура".

По-рано днес пред "Хоризонт" говорителят на главния прокурор Сийка Милева също отказа коментар и обясни, че става дума за процесуално-следствени действия във връзка с прокурорска проверка под надзора на Спецпрокуратурата от края на миналата година.

Репортаж по темата на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна