Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класни стаи вече и в... библиотеките

В библиотеките да се обособят класни стаи, предвижда споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата. Това е трето такова, като предишните включиха музеите и театралните инстититуции в образователната среда. През изминалата година над 7000 ученици от 226 училища в страната са посетили такива институции.

Целта на модула за билиотеките от подписаното споразумение между двете министерства е да се разшири интереса на учениците към българска култура, идентичност, традиции, и утвърждаване на духовните ценности на страната, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев:

Най-важното на този модул е да се формира отношение към четенето. Факт е, че днес книгата и библиотеките са в трудна конкуренция с интернет, децата четат все повече чрез екрани. Учениците, които са на по-голяма възраст, много повече могат да научат чрез електронните устройства, но пълноценната комуникативна компетентност изисква и другия вид четене - на книги и в библиотеката.
Предвиденият бюджет за дейностите е 300 хил.лв. По данни на МОН от 2277 училища в страната - от тях 1386 са с библиотеки. А една от най-посещаваните не само от децата, но и от възрастните, остава Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Принос за интереса у по-младите има и създадената преди близо две години зала „История на книгата“. Тя се посещава почти ежедневно от ученици, дори и деца от детските градини, каза Мария Стефанова, експерт връзки с обществеността в Националната библиотека. В обособената учебната част на залата се провеждат и занятия с ученици по силата на подписаните споразумения със Софийския градски съд и с Асоциацията на жените-адвокати за ролята на медиацията срещу агресията в училище. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени