Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

MAE очаква излишък от 1 млн. барела на петролните пазари през първата половина на 2020

През първите шест месеца на 2020 година се очаква излишък от един милион барела на световните петролни пазари, заяви изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

В интервю за Ройтерс в кулоарите на Световния икономически форум в Давос Фатих Бирол посочи, че не може да се очаква значително поскъпване на петрола при "нормални условия", въпреки че неочаквани развития, като нарастващата нестабилност в Ирак, могат да променят ситуацията.

"Виждам изобилие от енергийни доставки по отношение на петрола и на природната газ. Това е причина, че последните инциденти, на които станахме свидетели - тези с убития ирански генерал и напреженията в Либия - не повишиха международните цени на петрола", отбеляза шефът на МАЕ.

"Все още имаме цена на петрола Брент около 65 долара за барел, както и по време на Световния икономически форум в Давос през миналата година, но не трябва да бъдем много спокойни. Имам притеснения относно възможните развития около Ирак - вторият по големина производител на суров петрол в ОПЕК. Надявам се Ирак да запази стабилността си като важен производител и да продължава да предоставя петрол на международните пазари", посочи Фатих Бирол.

Според него вторият важен въпрос е изменението на климата, който е в основата на настоящия световен дебат. "Енергийният сектор всъщност е в основата на климатичните промени", отбеляза той и добави: "Следователно ключов въпрос за енергийните компании е как ще се адаптира енергийният сектор".

Коментарите на Фатих Бирол за наличието на излишък от 1 млн. барела дневно на петролните пазари допринася за поевтиняване на "черното злато" в сряда, след като в началото на седмицата петролните фючърси поскъпнаха в резултат на принудителното спиране на добивите в големи находища и блокирането на основни петролни тръбопроводи в Либия.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март поевтиняват с 0,8% към 64,00 долара за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол - с 1% към 57,80 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна