Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин не вижда смисъл от преход към парламентарна република

| обновено на 22.01.20 в 18:34
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се нуждае от силна президентска власт, заяви Владимир Путин на среща с представители на обществени организации в Липецка област. Снощи президентът утвърди структурата и състава но новота правителство на премиера Михаил Мишустин..

Владимир Путин посочи, че въвеждането на парламентарната форма на управление в Русия не е целесъобразно. Според него за ефективното функциониране на парламентарната република е необходима дълга традиция, а партиите в Русия са свързани с конкретни личности.

„Най-яркият пример в нашата страна е Владимир Волфович Жириновски. Има Жириновски, има Либерално-демократическа партия“, подчерта държавният глава.

Путин каза още, че широко прилаганата в Европа парламентарна форма създава кризи, при които в някои страни с месеци не може да бъде избрано правителство:

„На Русия с нейната огромна територия, с многото вероизповедания, с големия брой нации, народи, народности, които живеят на територията на страната, все пак е нужна силна президентска власт“.

Снощи президентът Путин се срещна с новоназначените министри преди първото заседание на кабинета и сподели очакванията си за работата им:

„Безусловно най-важната задача е повишаването на благосъстоянието на нашите граждани и укрепването на нашата държавност и позициите на нашата държава в света“.

Новият кабинет има деветима вицепремиери, като на поста първи вицепремиер е назначен президентският съветник по икономическите въпроси Андрей Белоусов. Сменен е и министърът на икономиката. 12 министри от предишния кабинет, включително ръководителите на силовите ведомства, запазват постовете си. Най-съществени са промените в социалния блок. Нови лица застават начело на министерствата на труда и социалната защита, на просветата, на науката и висшето образование, на здравеопазването и на културата“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна