Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АДФИ: Около 210 млн. лв. не са постъпили в хазната заради различно третиране на лотариите

| обновено на 22.01.20 в 18:53
Георги Начев - директора на Агенцията за държавна финансова инспекция
Снимка: БГНЕС

Поне 210 милиона лева не са постъпили в хазната заради различно третиране на лотарийните оператори, обяви Агенцията за държавна финансова инспекция.

Изводът е на базата на проверка за периода от 2014 до 2019 година, резултатите от която все още не са окончателни.

Законът за хазарта указва два варианта - или плащане на 15% върху събраното от всички залози, или 20% само върху комисионните, обясни Георги Начев от Държавната финансова инспекция:

"Единственият оператор, който заплаща държавна такса в размер на 15% върху стойността на направените залози за всяка игра, това е държавното предприятие "Български спортен тотализатор". Останалите лицензирани оператори за същата хазартна игра заплащат държавна такса в размер на 20% върху стойността на събраните такси от комисионни за участие".

Така излиза много по-изгодно за частните компании, но се създава опасен прецедент, каза той:

"За една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси."

Общо 4 частни компании имат лиценз за лотариен оператор, но една от тях не развива дейност. От всички хазартни игри, облагани по този член на закона, за 5 години постъпленията в хазната са около 500 милиона лева, а пропускът само от лотарийните - 210 милиона лева, което означава, че най-вероятно сумата ще се увеличи многократно, защото:

"Това, което ние сме направили като изчисление само на базата на моментна лотария има тото и лото игри, има игри със залагания, върху резултати от спортни състезания, надбягвания с коне, кучета и други".

Повече данни ще има след около месец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!