Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата „Единение“ призовава за обединение

Снимка: БГНЕС

„Гражданите трябва да принудят политиците да изслушат специалистите в съответните области, в които са необходими реформи. Крайно време е хората, които са се захванали с политическа дейност, да разберат, че имат отговорност пред българските граждани и избиратели, а не да търсят кой от техните колеги какво объркал“. Това каза в предаването „Нещо повече“ акад. Стефан Воденичаров от инициативата „Единение“.

Учени и интелектуалци обявиха, че предприемат поредица от мерки и действия за спасяването на България. Създадената по инициатива на акад. Воденичаров организация изброява в свое обръщение редица пагубни за страната ни данни и призовава за обединение.

Една добра крачка според акад. Воденичаров е да се изберат три-четири болни теми, по които да се започне работа.

В предаването с коментар по темата се включи и социологът Кънчо Стойчев, приятел на инициативата:

„България не се развива с необходимите темпове. Пътят на ускорението минава през съгласието. Демокрацията е с вроден недъг – тя е система от правила, според които – за да спечелиш, трябва да се харесаш на мнозинството, а да се харесаш на мнозинството не винаги е прогресивно. Основата на демокрацията не е това формално равенство, а институционалността. Когато институциите функционират нормално, държавата не може да излезе от релсите“.

Интервюто с акад. Стефан Воденичаров и с Кънчо Стойчев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна