Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старт на Уолстрийт с рекордни върхове за индексите S&P500 и Nasdaq

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира търговията в сряда с нови рекордни върхове за фондовите индекси S&P500 и Nasdaq Composite, тъй като инвеститорите приветства силните финансови резултати на IBM и за разлика от вчера се надяват, че китайските власти вече предприемат стъпки за ограничаване на възможна пандемия на новия коронавирус.

Индексът на сините чипове DJIA се повиши с около 100 пункта (с 0,4%), но все още задържа под неговия рекорден връх около 29 373 пункта от края на предходната работна седмица.

Широкият индекс S&P500 пък се повиши с 0,45% към нов исторически връх от 3 337,77 пункта, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,7% към рекорден пик от  9 439,29 пункта.

За разлика от вчерашната търговия, днес инвеститорите на Уолстрийт и в световен план сякаш игнорират страховете от новия грипен коронавирус в Китай, въпреки че броят на жертвите вече достигна 17 и над 470 заразени, като в същото време акцентират върху изказване на китайския президент Си Цзинпин, че ограничаването на огнището на заразата и спасяването на животите ще бъде основен приоритет.

Последва париране на част от първоначалните печалби, като DJIA вече се търгува около снощното ниво на затваряне, докато S&P500 се повишава с 0,23%, а Nasdaq - с 0,4%.

Междувременно акциите на International Business Machines Corp. (IBM) поскъпват с близо 4%, след като снощи технологичната компания представи по-силни от очакваното финансови резултатите за последното тримесечие и по-добри перспективи за следващото. Това се отразява позитивно на целия подиндекс Information Technology Sector на S&P 500, като той се повишава с 0,85%, докато Philadelphia Semiconductor index, включващ компаниите за полупроводникова техника, нараства с 1,5%.

Ръст с близо 6% има при акциите на Tesla Inc. към нов рекорден връх от 582 долара за акция, след като президентът Тръмп определи основателя и изпълнителен директор на компания Илон Мъск за "гений, който трябва да защитим". По този начин Tesla достигна пазарна капитализация от 100 млрд. долара, след като по-рано този месец компанията за електрически автомобили успя да се превърне в най-високо оценения американски автомобилостроител.

Спад с 2,6% пък бележат акциите на Netflix, въпреки че водещата компания за стрийминг видео също представи по-добри приходи и по-голям брой нови глобални абонати за последното тримесечие на миналата година, но представи по-слаби прогнози за началото на 2020-а година.

Понижение с 1,6% бележат и акциите на Boeing - само ден, след като самолетостроителната компания потвърди, че нейните самолети 737 MAX няма да се завърнат в експлоатация до средата на годината.

Смесени финансови резултати представи голямата компания Johnson & Johnson, което предизвика поевтиняване на нейните акциите с около 1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна