Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК подводница отстранява аварии в Израел

Снимка: БГНЕС

Подводница във ВиК канализацията и раници, които произвеждат кондензирана вода в пустинята. Това са две от технологичните чудеса в Израел, които се справят с водните проблеми. Като страна, създадена от пустинята, въпросът с водата е от съществено значение и решението е в технологиите. В Израел се инвестира в разработването на нови технологии, които да разрешават кризисни ситуации, свързани с недостига на водата.

Един от основните проблеми в старите градове са амортизираните водопреносни мрежи. Отстраняването на авариите е скъпо и бавно и много често оставя хората без вода в продължение на денонощия.

Миниатюрната подводница за проверка и дребни ремонти се движи в тръби, по-широки от 25 см в диаметър. Тя е дълга 40 см и е с диаметър 10 см, прави снимки, които предава в реално време, сензорите ѝ проверяват изправността на тръбите, регистрира и малки пробойни. С едно зареждане може да измине 10 км по водопреносната мрежа, включително и срещу течението.

„Раниците“, които произвеждат кондензирана вода в пустинята, събират вода от въздуха и за едно денонощие могат да осигурят вода за нуждите на цял взвод.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени