Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроектът за Брекзит преодоля и последното парламентарно препятствие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Законопроектът за излизане на Великобритания от ЕС преодоля и последното парламентарно препятствие в Лондон и така пътят пред Обединеното кралство за Брекзит на 31 януари е разчистен.

Остава само още една стъпка предоговорената сделка за Брекзит на премиера Борис Джонсън да се превърне в закон, след като тази вечер тя бе одобрена от парламента.

Проектозаконът, който урежда напускането на Евросъюза със сделка на 31 януари, сега очаква одобрението на кралица Елизабет II. Което може да стане още утре.

Тази вечер депутатите в Камарата на общините отхвърлиха с убедително мнозинство внесените пет поправки в проектозакона, който им бе върнат след гласуване в Камарата на лордовете. Една от тези поправки бе за  автоматично получаване на право от гражданите на ЕС да останат да живеят и се трудят на територията на Обединеното кралство след Брекзит, вместо да кандидатстват за това право.

При последвалото ново връщане на законодателството при благородниците обаче не се стигна до така наречения „парламентарен пинг-понг“ и повторно връщане при депутатите до окончателно съгласуване на текста, защото членовете на Камарата на лордовете, макар и с известно недоволство, решиха повече да не спъват процеса.

След прокарването в парламента и очакваното одобрение от кралицата на документа излизането на Обединеното кралство от ЕС трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент, най-вероятно следващата седмица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени