Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 80% от територията на Драгоманското блато е засегната от пожара

| обновено на 23.01.20 в 17:18
Изгорели са екопътеката, мостчето, кулата за наблюдение на птици.
Снимка: БГНЕС

Над 80 на сто от територията на Драгоманското блато е засегната от пожара. Изгорели са големи площи със сухи треви и тръстика. Причините за пожара се изясняват. Една от версиите е умишлен палеж от бракониери.

Пожарът обхвана част от Драгоманското блато снощи. В местността влизат защитени територии и видове.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи оглед на щетите от пожара и заяви, че, ако огънят е тръгнал заради човешка намеса, то това е престъпление срещу природата.

Една трета от територията на блатото е унищожена

Кметът на Драгоман Андрей Иванов съобщи за “Хоризонт“, че пожарът е напълно овладян, няма опасност за населението и за имотите около блатото. Според него една трета от територията на блатото е унищожена:

“Основно блатната растителност, част от дървесината, която е вътре в блатото, всичките ни съоръжения – кулата ни за наблюдение на птици, мостчетата за разходка на туристите. Това всичко е унищожено, трябва да се изгражда наново. Логиката води натам, че това е умишлен палеж, тъй като в този час от тъмно при минус пет градуса – не вярвам да има каквито и да е предпоставки за небрежност... Просто някой има интерес да извършва тези деяния постоянно. Тази година, която тече, това е втори палеж. В рамките на шест месеца – трети палеж. Трябва органите да си вършат работата по-задълбочено“.

Кметът на Драгоман съобщи още, че версиите са за умишлено предизвикан пожар от бракониери или от укриващи се там бежанци.

След приключване на огледа ще може да се каже със сигурност какъв е размерът на щетите.

“Предстои и установяване на причината за възникването на пожара“, съобщи комисар Георги Иванов от пожарната и обясни:

“Съсредоточихме доста техника, високопроходима даже извиках на по-късен етап, тъй като в ранния етап на пожара нямахме достъп до огнището, тъй като е блато и имаше опасност за хората и техниката. В последствие нямаше опасност за тези постройки, които бяха от самото блато“.


Екологични проблеми се очакват през лятото

Това, че не цялата територия на блатото е засегната, е важно за видовете птици, които гнездят там, защото ще имат местообитание за гнездене – старите тръстики от миналата година, коментира пред БНР Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа "Балкани".

В предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" той изрази увереност, че със сигурност няма загинали птици, тъй като те успяват да излязат извън обхвата на пожара много бързо.

"В момента прякото въздействие не е толкова важно, проблемът ще бъде през лятото, защото ще се очаква по-голямо замърсяване на блатото заради пепелта, която пада във водата", заяви Ковачев.

Според него най-вероятна версия за избухването на пожара са бракониери, защото появата на два различни пожара едновременно в близост показва умишленост. "Надявам се, че прокуратурата ще намери виновника".

В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" екологът Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" коментира, че водното ниво в блатото е най-ниско "за 20-те години, в които то се възстанови по естествен начин". 

Интервютата с Андрей Ковачев и Петко Цветков можете да чуете в звуковите  файлове.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети Драгоманското блато; снимка: БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!