Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Околийски, СЗО: Няма място за паника заради китайския вирус

Сезонният грип взема повече жертви от екзотичните вируси, заяви експертът

Медицински екип вкарва пациент в болницата „Цзининтан“ в китайския град Ухан, където са настанени заразени с новия вирус.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извънредният комитет на Световната здравна организация заседава и днес по въпроса за новите факти около китайския коронавирус, чиито жертви се увеличават.

„Не мисля, че има каквото и да било място за паника, защото подобно извънредно положение за общественото здраве, което би могло да се обяви, ще бъде обявено за пети път в последното десетилетие, заяви пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт от Офиса на СЗО в България.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той припомни, че това се е случвало и със свинския грип, и с ебола, със зика, с полиомиелита в Пакистан.

„Когато има адекватни мерки на терен, рискът се ограничава и щетите се свеждат до минимум“, отбеляза доц. Околийски.

Всяко правителство инвестира в това да диагностицира и да взема възможно по-бързо мерки. В България това също се случва, има добра реакция при рискови ситуации“, посочи доц. Околийски.

„Често забравяме, че даже сезонният грип, който навлезе вече в България, води до много жертви, даже много повече отколкото тези по-редки, по-екзотични, мутирали, да кажем, вируси“, каза още експертът.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна